Proizvodnja hrane i pića

U Francuskoj uništena trećina proizvodnje vina, vredna dve milijarde evra

Najmanje trećina francuske proizvodnje vina, vredne gotovo dve milijarde evra prihoda, biće izgubljena ove godine.

Naime, neuobičajeno niske temperature uništile su veliki deo zasada pod vinovm lozom, ali i druge voćne kulture širom Francuske, izazivajući još veću zabrinutost zbog klimatske krize.

"Ovo je verovatno najveća poljoprivredna katastrofa od početka 21. veka“, izjavio je francuski ministar poljoprivrede Žilijen Denormandi, pošto je vlada proglasila „poljoprivrednu katastrofu“ i počela pripremu hitnih finansijskih mera, prenosi B92.

Sezonski neuobičajen talas ledenog vremena i oštrog mraza, koji se dogodio nakon naleta toplog vremena, pogoršao je štetu u vinogradima. Prvobitni rast temperatura vazduha podstakao je raniji razvoj vinove loze i voćaka nego što je uobičajeno, a onda je iznenadna hladnoća lozu uništila.

Nacionalna federacija sindikata poljoprivrednih gazdinstava procenjuje da će najmanje trećina francuske proizvodnje vina biti izgubljena, zbog rizika da rod grožđa u mnogim najpoznatijim francuskim vinogradarskim regionima bude desetkovan.

Ledeni talas je pogodio brojna francuska vinogradrska područja, uključujući Bordo, Burgundiju, dolinu Rone i Provansu, oštetivši vinovu lozu, a ugrozio je i uzgajivače kivija, kajsije, jabuke i drugog voća, kao i useve poput repe i uljane repice.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!