Industrija

U “Galenici” se proizvodi lek hlorokin

Galenika je proizvela 372.000 tableta leka hlorokin, koji se koristi u lečenju Covid-19 pacijenata, rekla je direktorka RFZO Sanja Radojević Škodrić.

Ona je navela da su te količine dovoljne za potrebe Srbije i da sada "možemo da se opustimo".

Navodi da je iz Kine u četvrtak stiglo 160 kilograma supstance, da je “Galenika” za kratko vreme uspela da se organizuje i da počne sa proizvodnjom.

Lek je ključni lek u lečenju kovid-pacijenata i već krajem februara našao se u terapijskim protokolima svih zemalja sveta. Koristi se za lečenje reaumatoidnog artritisa i sistemskog lupusa. Sa pojavom pandemije sačekao nas je novi scenario, a to je zabrana uvoza od zemalja iz kojih smo regularno uvozili lek", kaže Škodrićeva.

Navodi da je jedini izlaz bio sopstvena proizvodnja, da je “Galenika” izašla u susret i za kratko vreme uspela da uveze supstancu i proizvede lek, prenosi Tanjug.

"Leka sada ima sasvim dovoljno, sada možemo da se opustimo i da budemo mirni. Sada smo osigurani", naglasila je ona i dodala da je centralizovana raspodela svih lekova koji se koriste u kovid-terapiji, uključujući i lek hlorokin.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!