Društvo

U nekoliko opština naložene preventivne mere zbog opasnosti od poplava

Vodostaj Južne Morave na kojoj je proglašena vanredna odbrana od poplava i dalje raste. Zbog naglog topljenja snega, raste vodostaj Velike Morave i svih reka u Pomoravlju i Levču. Vanredna situacija proglašena je u Kruševcu, Doljevcu, Žitorađi i Zaječaru.

Vodostaji na Zapadnoj i Južnoj Moravi će od 7. do 12. marta biti u umerenom i većem porastu, sa mogućnošću dostizanja i prevazilaženja granica vanredne odbrane na gornjim tokovima Južne Morave i Zapadne Morave, navodi RHMZ. Vodostaji na Velikoj Moravi će do 13. marta biti u umerenom i većem porastu i kretaće se između redovne i vanredne odbrane od poplava, upozorio je danas Republički hidrometerološki zavod (RHMZ).

Osim u Prokuplju, vanredna situacija, zbog ugrožavanja naselja i polja, proglašena je i u opštini Žitorađa, gde su poplavljeni plastenici i polja. Vodostaj Toplice je i u ovoj opštini u opadanju, za poslednjih 12 sati je za pola metra niži, prenosi N1.

Zbog obilnih padavina i neodržavanja rečnih korita poplavljeno je nekoliko srpskih sela u centralnom delu Kosova i Metohije. Najugroženiji su meštani sela Prilužje. Stotnak domaćinstava je poplavljeno, a pomoć meštanimane stiže.

“Pratimo stanje na Belom Timoku i za sada nema većih izlivanja, sem onog u Vratarnici,” izjavio je gradonačelnik Zaječara Boško Ničić i dodao da je tokom noći poplavljen i put koje povezuje naselja Borovac i Vrbica.

"U tim mesnim zajednicama i dalje raščišćavamo puteve i pokušavamo da stignemo da najudaljenijih pojata i katuna, gde su ostali stari" dodao je Ničić. On je istakao da Zaječaru pomažu RTB Bor, Srbijavode, Vojska Srbije i pripadnici Sektora MUP za vanredne situacije

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!