Društvo

U Nišu proglašena epidemija malih boginja

Institut za javno zdravlje u Nišu prijavio je danas epidemiju malih boginja u tom gradu pošto je sa instituta "Torlak" stigla potvrda da je petoro dece obolelo od te bolesti, izjavio je za Betu načelnik Centra za kontrolu i prevenciju bolesti niškog Instituta Zoran Veličković.

On je kazao da je zbog prijave epidemije Dečijoj internoj klinici upućen dopis sa predlogom preduzimanja čitavog niza mera koje imaju za cilj sprečavanje širenja epidemije.

"Epidemiološkoj službi Doma zdravlja poslat je dopis kojim je zatraženo da se proveri vakcinalni status i da se obavezno vakcinišu deca koja borave u kolektivu, odnosno idu u školu ili vrtić", rekao je Veličković.

Prema njegovim rečima, danas će institutu "Torlak" biti poslati na analizu uzorci za još četvoro dece iz Niša za koju postoji sumnja da su obolela od malih boginja.

"Deca kod kojih su male boginje potvrđene imaju između dve i 11 godina, i nijedno od njih nije vaksinisano", rekao je Veličković.

On je kazao da je procenat vakcinisane dece u Nišu i dalje nezadovoljavajući jer je MMR vakcinu (protiv malih boginja, zauški i varičela) primilo oko 80 odsto dece. Prema istraživanju epidemiologa u Nišu ima više od 9.000 dece koja nisu primili nijednu dozu vakcine.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!