Finansijske usluge

U planu je izgradnja grada kriptovaluta

Salvador, jedina država na svetu u kojoj je bitkoin (uz američki dolar) službena valuta, planira da izgradi čitav grad temeljen na toj kriptovaluti.

"Bitcoin City" će biti smešten u zalivu Fonseka, nedaleko od vulkana. Vlada u podnožju samog vulkana planira da sagradi i elektranu koju će pogoniti geotermalni izvori, a energijom će snabdevati grad i 'rudarenje’ bitcoina.

"Bitcoin City" će biti pravi grad sa stambenim i trgovačkim četvrtima, restoranima, aerodromom i željezničkom stanicom. Grad će biti izgrađen u obliku kruga (poput novčića), a na centralnom trgu biće izložen i veliki simbol bitkoina. Grad neće imati vlastitih prihoda, vlasništva, ni poreza.

U planu je izdavanje "bitkoin obveznice" u vrednosti jedne milijarde dolara, finansijski instrument koji će razviti Blockstream na Liquid Networku. Od tog iznosa, 500 miliona će biti iskorišćeno za izgradnju infrastrukture za rudarenje bitkoina u novom gradu, a ostalih 500 za kupovinu dodatnih bitkoina. Uz trenutnu cenu za trgovanje bitkoinom od 59.000 dolara, država će ovim potezom dobiti zalihu od 2.000 bitcoina, prenosi B92.

Salvador namerava da kreira zakone o hartijama od vrednosti i da licencu firmi Bitfinex Securities da sprovede izdavanje, saopštio je Blockstream.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!