Društvo

U Srbiji obeležen mesec Frankofonije

Tokom marta, svuda u Srbiji obeležen je mesec frankofonije. Učenici, studenti, aktivni ili penzionisani nastavnici , mogli su da uživaju u iznenađenjima , koje smo pripremili: frankofona pesma i koncerti, stripovi, gastronomija, predavanja i debate, takmičenja, izložbe, filmovi, ples, razgovori o kulturnoj baštini.

Ovaj mesec bio je posvećen frankofonim inicijativama u Srbiji, koje potiču od škola, gradskih opština, udruženja, muzeja, kulturnih centara, ambasada  i predstavništava 7 zemalja.

Na programu je  u 14  gradova bilo preko 30 događaja. Ta raznovrsnost je dokaz vitalnosti frankofone mreže u Srbiji, kojoj u velikoj meri doprinose svi nastavnici francuskog jezika. Ovo je bila 15. jubilarna godina frankofone pesme u Srbiji.

Frankofoni diktat:

Prvo mesto u kategoriji ne-frankofonih juniora: Jelisaveta Petrić iz Gornjeg Milanovca.

Prvo mesto u kategoriji ne-frankofonih seniora: Jelena Stojanović iz Beograda.

15. jubilarno takmičenje za frankofonu pesmu  pesmu:

Pobednik u juniorskoj kategoriji: Irina Filipović iz Niša sa pesmom "Moja filozofija" od Amel Bent, dobila je kao nagradu putovanje  za dve osobe u Tunis i ulaznicu za muzički festival.

Pobednik u seniorskoj kategoriji: Natalija Lazić sa pesmom "Kaže mi da sam lepa" od Patricije Kaas, dobila je kao nagradu putovanje za dve osobe u Francusku i ulaznicu za muzički festival.

Srbija  je od 2006. godine članica Međunarodne organizacije frankofonije u svojstvu posmatrača više susednih zemalja, u kojima francuski nije niti maternji, niti zvanični jezik, a punopravne su članice ove organizacije . One dele istu privrženost kulturnoj i prosvetnoj frankofoniji, ali i multiliteralnim zalaganjima Frankofonije na polju ekonomskih i društvenih inovacija, prevencije konflikata i ostavrivanja ciljeva Ujedninjenih nacija u oblasti održivog razvoja.

U Srbiji  preko 100.000 učenika uči francuski, bilo kao prvi strani jezik, bilo kao drugi strani jezik u Beogradu, Nišu, Novom Sadu, Pirotu i Valjevu. 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!