Industrija

U Srbiji pronađeno značajno ležište zlata

Realizovanim istražnim aktivnostima na lokalitetu Čoka Rakita pronađeno je bogato ležište zlata, a preliminarno određene dimenzije su 500m x 250m x 80m. Čoka Rakita se nalazi u opštini Žagubica, oko tri kilometra jugoistočno od Projekta zlata Timok, saopšteno je iz Ministarstva rudarstva i energetike.

Preliminarni rezultati tehnoloških ispitivanja pokazuju i da je moguće proizvesti čist koncentrat zlata, sa ukupnim iskorišćenjem zlata većim od 93%.

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović poručila je da su potencijalne rezerve značajne sa aspekta količine rude, sadržaja zlata, što u perspektivi može biti od velikog značaja za ekonomiju cele zemlje, posebno za region istočne Srbije. Ono što treba napomenuti, jeste da je projekat u fazi istraživanja, da je potrebno kroz nova istraživanja potvrditi ove dobre rezultate, a nakon toga izraditi elaborat kojim će se izvršiti verifikacija resursa i rezervi

U saopštenju se navodi da su rezultati istraživanja koja su sprovedena u prethodnom periodu ohrabrujući u smislu rezultata sa visokim sadržajem zlata, kao i mogućnosti dobijanja istog kroz proces flotiranja i kasnije metalurški proces. Takođe, ovo potencijalno ležište daje dodatnu vrednost ležištima koja su već detektovana na projektu Timok kod Žagubice, koji se realizuje od strane kanadske kompanije Dundee Precious Metals INC koja je i objavila vest o novom nalazištu zlata, kaže se u saopštenju.

"Ovo otkriće je značajno i sa aspekta potencijalno značajnog povećanja resursa i rezervi rude zlata u Republici Srbiji", navela je ministarka.

Pomenuti rezultati predstavljaju značajan korak napred u poznavanju geologije ležišta, ali još uvek ne znače otvaranje rudnika. Tokom ovog procesa, pouzdanost informacija o ležištu i svim drugim faktorima se postepeno povećava, što ide u prilog našoj zemlji i njenom prosperitetu, zaključuje se u saopštenju.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!