Propisi

U Srbiji trećina radnika plaćena na crno

Borbu protiv sive ekonomije podržava oko 90 odsto građana Srbije, iako trećina njih ne ume da prepozna ispravan fiskalni račun, a 59 odsto plaćanje obavlja isključivo gotovinom, čime pospešuje sivu ekonomiju, pokazalo je istraživanje Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED).

"Više od dve trećine građana smatra da siva ekonomija nije opravdana, ali dve trećine građana ipak smatra da ona predstavlja način preživljavanja za siromašne", kazao je na konferenciji za novinare predstavnik Ipsos stratedžik marketinga Vojislav Mihailović, navodeći da su najčešće asocijacije građana Srbije na sivu ekonomiju rad na crno, izbegavanje plaćanja poreza i prodaja robe na crno, prenosi Beta.

"Građani, njih više od 90 odsto, smatraju da siva ekonomija ugrožava prava radnika, smanjuje prihode državi i ugrožava ona preduzeća koja rade u skladu sa zakonom", kazao je Mihailović.On smatra da je ohrabrujuće to što polovina anketiranih građana ocenjuje da je obim sive ekonomije manji nego lane, dok četvrtina misli da se siva ekonomija povećala.

"Slično kao i u prethodnom istraživanju u februaru ove godine, skoro 60 odsto građana smatra da je država odlučna u borbi protiv sive ekonomije, ali istovremeno u istom procentu ocenjuju da država ne kažnjava adekvatno preduzeća i pojedince koji posluju nelegalno, odnosno u sivoj zoni", naveo je Mihailović.

Istraživanje je pokazalo i da oko trećine građana misli da država ne raspolaže pravilno poreskim prihodima, a njih 40 odsto navodi da to ne može da proceni zbog manjka transparentnosti. Istovremeno, samo bi 33 odsto građana prijavilo svog poslodavca ukoliko bi njih ili kolegu zaposlio na crno, dok 53 odsto to ne bi učinilo zbog straha od gubitka posla.

Skoro dve trećine građana tvrdi da nikada ne kupuje na improvizovanim prodajnim mestima, pijacama, ulicama ili putem dostave, a oni koji to čine kao najčešći razlog navode nižu cenu proizvoda, pre svega, kafe i rezanog duvana.

Prema istraživanju, od građana koji su radno angažovani, dve trećine prima nadoknadu za to na tekući račun, ali gotovo 30 procenata dobija zaradu ili nadoknadu na ruke ili delimično na ruke, a deo preko računa. Više od 50 odsto građana navodi da ne traži račun ukoliko ga ne dobije prilikom kupovine zato što im ne treba, dok svaki treći to ne radio zbog neprijatnosti.

"Iako najveći broj građana izjavljuje da dobija fiskalni račun prilikom kupovine, svaki treći ističe da ne ume da prepozna da li je račun ispravan, a u istom procentu ne traže fiskalni račun ukoliko ga prodajni objekat ne izda prilikom kupovine", kazao je Mihailović.

Iz NALED-a su podestili da je cilj da se udeo sive ekonomije u bruto domaćem proizvod (BDP) smanji tokom pet godina sa 30,1 odsto na 26,7 procenata. U zemljama Evropske unije prosečan udeo sive ekonomije u BDP je 14 do 15 odsto.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!