Društvo

U Trstu otvorena izložba „Nikola Tesla: Čovek iz budućnosti”

Izložba pod nazivom „Nikola Tesla: Čovek iz budućnosti” otvorena u Trstu, posvećena je velikom srpskom izumitelju i naučniku.

„Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije prepoznalo je značaj ove izložbe i uključilo se u njenu organizaciju. Ovo nije samo ispunjavanje naše obaveze prema Nikoli Tesli, već i lepa prilika da u gradu koji je višestruko značajan i za evropsku i za srpsku kulturu, potvrdimo koliko je kultura značajan alat za jačanje međunarodnih odnosa“, napomenula je ministarka kulture i informisanja Maja Gojković.  

Gojković je ukazala na činjenicu da Nikola Tesla spada u posebnu grupu onih koji su svojom darovitošću zadivili ne samo savremenike, već i uspeli da iskorače u sazvežđe večnosti i besmrtnosti i dodala da fenomen Tesla i 80 godina od njegovog odlaska nastavlja da privlači naučnike i umetnike.

„Ova izložba pokušaće da nam, iz svog ugla, približi životni put, prenese duh vremena u kome je stvarao i uticaj koji je ostvario. Pažnju publike će izvesno privući i neki od modela izuma koji su doneli prekretnicu u svetskoj nauci“, naglasila je ministarka kulture.

 „Opus od oko hiljadu pronalazaka i patenata obuhvata i indukcioni motor, trofazni sistem za prenos električne energije, generator i transformator za struje visoke frekvencije (Tesline struje) i mnoge druge izume“, navela je ministarka kulture.

Otvaranju izložbe u organizaciji Udruženja srpske kulturne omladine iz Trsta i saradnji sa Muzejom Nikole Tesle iz Beograda prisustvovali su i Masimiliano Fedriga, predsednik Regije Friuli Venecija Đulija, Roberto Dipiaza, gradonačelnik grada Trsta, Đorđo Rosi, sekretar za kulturu grada Trsta, Zlatimir Selaković, predsednik Srpske pravoslavne crkvene opštine u Trstu, Ivona Jevtić, direktor Muzeja Nikola Tesla u Beogradu i Ilija Janković, predsednik Udruženja srpske kulturne omladine.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!