Trgovina

Ubuduće i elektronske prodavnice i platforme moraće biti registrovane

Suština novih zakonskih rešenja koja se odnose na trgovinu je da se pomogne razvoj te oblasti, posebno elektronska trgovina i internet prodaja, izjavila je državna sekretarka u Ministarstvu trgovine i telekomunikacija Tatjana Matić.

Prema njenim rečima, zbog nedefinisanih pravila, na internetu je bilo mnogo sive ekonomije. Sada su definisani novi pojmovi, kao što su elektronska prodavnica i elektronska platforma. Matić je za RTS izjavila da će to doprineti da se smanji siva ekonomija i da se razvije oblast trgovine na internetu.

Biće uveden i institut "misteri šopera”, koji će inspekciji dati mogućnost prikrivene kupovine kako bi došla do dokaza o nelegalnoj prodaji.
 
Matić kaže da je broj korisnika elektronske trgovine u Srbiji porastao sa 18 na 30,9 odsto. U ovom trenutku domaći potrošač izdvoji oko 88 dolara godišnje na elektronsku trgovinu a u EU, Kini i SAD taj iznos je značajno veći.

Dodaje i da će elektronske prodavnice i platforme morati da budu registrovane i da, ako se na njima nađe neki nedozvoljen sadržaj, on će morati da bude uklonjen.

Pravi se i akcioni plan elektronske trgovine i on će biti gotov do 1. septembra, rekla je Matić dodajući da on podrazumeva niz aktivnosti kako bi se promovisala elektronska trgovina.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!