Propisi

Ubuduće promet zlata pod strogim uslovima

U Srbiji je donet novi Zakon o predmetima od dragocenih metala (zlata, platine, paladijuma i srebra).

Cilj je regulisanje njihove prodaje i otkupa, kao i kontrola nad otkupljivačima, a među sijaset novina ističu se dve važne za građane.

Prva se tiče samog procesa prodaje. Naime, prilikom prodaje dragocenosti otkupljivačima, dobija se papir sa podacima o prodavcu, vrsti predmeta i dragocenog metala, stepenu finoće, masi i procenjenoj vrednosti otkupljenog predmeta. To, u suštini, znači da ćete u procesu prodaje morati da ostavite, pored podataka o samom predmetu koji prodajete i svoje lične podatke.

Druga novina, koja se tiče samih otkupljivača, je formiranje jedinstvenog javnog spiska, tj. registra, otkupljivača koji imaju dozvolu za bavljenje tim poslom pri Direkciji za mere i dragocene metale. Prema određenim podacima, do sada je bilo oko 700 firmi koje su mogle da otkupljuju predmete od zlata i drugih dragocenih metala, a trenutno je u registru upisano njih 98, prenosi Blic.

Po novom Zakonu o predmetima od dragocenih metala, otkup mogu da obavljaju samo otkupljivači tj. firme registrovane u APR-u i upisane u javni registar kod Direkcije za mere i dragocene metale pri Ministarstvu privrede.

Proizvođači predmeta od dragocenih metala imaju rok do 13. novembra da se upišu na spisak.

Ovaj zakon se ne primenjuje na sve predmete od dragocenih metala. Izostavljeni su predmeti koji su namenjeni izvozu, presvučeni dragim kamenjem, uzorci za izložbe i sajmove, predmeti starije proizvodnje i, najzanimljivije, perca za naliv-pera. Izostavljeno je i investiciono zlato, koje je kao specifična vrsta štednje definisano u smislu zakona o porezu na dodatu vrednost. Ovaj zakon se primenjuje i u slučaju srebra platine i paladijuma.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!