Intervju

Udruženi možemo da pomognemo većem broju ljudi

„Naša fondacija pomaže velikom broju ugroženih sugrađana u gradu, a zahvaljujući saradnji sa Bankom hrane Vojvodine, uspevamo redovno da im obezbedimo hranu i druge potrepštine. Podržavamo ukidanje PDV-a na doniranu hranu; na taj način bi se ohrabrili proizvođači i distributeri da više doniraju. Broj porodica koje dobijaju našu pomoć znatno bi se povećao zahvaljujući toj inicijativi, a ujedno bi više hrane bilo iskorišćeno, umesto da završava na deponijama“, izjavio je Miroslav Đorđević, dobitnik VIRTUS nagrade za individualnu filantropiju.

On je upravitelj Fondacije Tate Novosađani, koji svojom inicijativom i saradnjom sa drugim tatama i njihovim porodicama, realizuje brojne humanitarne aktivnosti, posebno usmerene na prikupljanje novca za lečenje dece, pomoć socijalno ugroženim sugrađanima, donacije narodnim kuhinjama, kao i dodelu novogodišnjih paketića za decu iz seoskih škola.

Dobitnik ste VIRTUS nagrade za individualnu filantropiju. Šta za Vas znači to priznanje?

Nagrada za individualnu filantropiju, koju dodeljuje Trag fondacija, veoma je značajna za mene i Fondaciju Tate Novosađani, koju predstavljam. Ova nagrada nam daje vetar u leđa i polako otvara vrata za nove mogućnosti. Počeli smo svakodnevno da dobijamo nove ponude za saradnju i zajedničke projekte, a tako udruženi bismo mogli da pomognemo i većem broju ljudi.

Kako ste došli na ideju da osnujete Fondaciju Tate Novosađani?

Fondaciju Tate Novosađani sam osnovao 2019. godine sa još nekoliko očeva koji su sa mnom vodili istoimenu Facebook grupu. Jednom našem članu je sin bio na lečenju u dečjoj bolnici, te smo dobili informaciju da im nedostaju inhalatori i još neka dodatna oprema. Veoma brzo smo se okupili u grupi i kupili opremu, ali smo naišli na problem administrativne prirode - kao fizička lica nismo mogli da je doniramo. Tako se rodila ideja o formiranju Fondacije. Nakon toga, susreli smo se sa još nekoliko ozbiljnih izazova koji su uspešno rešeni kroz delovanje naše Fondacije. Krenuli su da se nižu korisnici, ustanove, udruženja, tako da smo iz meseca u mesec povećavali svoje aktivnosti.

Na koji način se realizuje saradnja sa Bankom hrane Vojvodine?

Najponosniji smo na saradnju sa Bankom hrane Vojvodine. Prvenstveno se divimo entuzijazmu tih ljudi, koji su za veoma kratak period uspeli da naprave fenomenalan sistem doniranja hrane ugroženim kategorijama stanovništva. S obzirom na to da mi imamo dosta ugroženih članova u grupi, kao i porodica u gradu i okolini kojima pomažemo, kroz saradnju sa Bankom hrane Vojvodine uspevamo redovno da im obezbedimo hranu i druge potrepštine. Uz pomoć ove saradnje, u vreme božićnih praznika smo uspeli da pripremimo i preko 120 paketića, koje smo distribuirali deci iz najugroženijih brdskih sela na obroncima Fruške Gore.

Da li su Vaše aktivnosti usmerene samo na Novi Sad ili i šire?

Većina aktivnosti je usmerena na Novi Sad i okolinu, međutim bilo je i slučajeva kada smo pomagali i u celoj Srbiji. Želim da podsetim na akciju kada su naši članovi za vreme pandemije korona virusa otkupili preko 60 tona krompira od ivanjičkih proizvođača i donirali narodnim kuhinjama. Time smo uspeli da spasimo nekoliko višečlanih domaćinstava iz Ivanjičkog kraja, kako je ta sezona bila jako loša za njih. Da nismo otkupili taj krompir, verovatno bi propao, a i sledeća sezona je bila upitna. Kada nam se neko iz drugih krajeva Srbije obrati za pomoć, uvek se potrudimo da pronađemo neko udruženje na lokalu i spojimo ih sa porodicama kojima je pomoć potrebna.

Koje humanitarne akcije planirate za naredni period?

Nastavljamo sa svojim aktivnostima, a u narednom periodu fokusiraćemo se na pomoć ustanovama zdravstvene i socijalne zaštite. To je za nas veoma važno, jer kada, na primer, njima pomognemo kupovinom nekog skupog aparata, mi ne pomažemo samo jednom detetu, već obezbeđujemo pomoć svoj deci koja su njihovi korisnici. Drugi segment su aktivnosti na promociji naše humanitarno-ekološke akcije prikupljanja otpadnog jestivog ulja i masti, kako od pojedinačnih domaćinstava, tako i od pravnih lica. Taj otpad se izvozi u zemlje EU gde se proizvodi biogorivo, dok mi, kao fondacija, za svako dete mesečno dobijamo novčanu pomoć, čija visina zavisi od količine prikupljenog jestivog ulja i masti. Važno je više raditi na edukaciji sugrađana, koji su glavni generatori ovog otpada, a biće nam potrebni i partneri iz civilnog i poslovnog sektora. Ovo je ogroman poduhvat kojim je moguće rešiti više problema istovremeno.

 Foto: Jakov Simović

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!