Energetika

Ukrajina obustavila tranzit ruske nafte

Ukrajina je obustavila snabdevanje Evrope ruskom naftom.

Naime, Ukrajina je prekinula tranzit ruske nafte ka Mađarskoj i Češkoj I Slovačkoj preko naftovoda "Družba", prenose ruski mediji.

Kako se navodi, Ukrajinska državna kompanija “Ukrtransnafta” prekinula je upumpavanje ruske sirove nafte u južni krak naftovoda "Družba”.

Tranzit nafte duž severnog kraka "Družbe" kroz Belorusiju u pravcu Nemačke i Poljske odvija se normalno, potvrdio je Igor Demin, predsednik Transnjefta.

Demin je objasnio da Rusija ne može da plaća tranzit zbog sankcija EU, dok ukrajinska kompanija insistira da se plaćanje 100 odsto izvrši unapred za usluge transporta nafte. Transnjeft ističe da radi na alternativnim opcijama plaćanja usluge tranzita nafte kroz Ukrajinu, prenosi B92.

Naftovod "Družba" jedan je od najdužih u svetu i prenosi sirovu naftu preko 4.000 kilometara od istoka evropskog dela Rusije do rafinerija u Češkoj, Nemačkoj, Mađarskoj, Poljskoj i Slovačkoj.

Mađarska naftna i gasna kompanija MOL potvrdila je da su isporuke ruske nafte preko južnog kraka naftovoda Družba prestale pre nekoliko dana i saopštila da je započela pregovore da preuzme u ime Transnjefta obavezu plaćanja tranzitne takse Ukrajini.

"Iako MOL ima dovoljno rezervi za nekoliko nedelja, radi na rešavanju ovog pitanja i pokrenuo je pregovore o tome da preuzme na sebe izmirenje obaveze po osnovu naknade za tranzit", navodi se u saopštenju mađarske energetske kompanije.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!