Energetika

Ukrajina obustavila tranzit ruskog gasa preko jedne gasne stanice

Operator gasnog transportnog sistema Ukrajine obustavlja tranzit gasa u Evropu preko gasne stanice "Sohranovka", navodi se u saopštenju operatora.

Gasna stanica "Sohranovka" se nalazi u Luganskoj oblasti

"Operator gasnog transportnog sistema Ukrajine obavestio je da se od 07.00 časova 11. maja 2022. godine neće vršiti prijem gasa u gasni transportni sistem Ukrajine u tački 'Sohranovka'", precizirano je u saopštenju.

Kako je precizirano, zbog više sile nije moguć dalji transport gasa preko stanice „Sohranovka“ i pogranične kompresorske stanice „Novopskov“ koje su pod kontrolom Rusije.

Operator navodi da kroz kompresorsku stanicu „Novopskov“ prolazi skoro trećina gasa koji se isporučuje iz Rusije u Evropu tranzitom – do 32,6 miliona kubnih metara dnevno, prenosi B92.

Kompanija navodi da je "u cilju ispunjavanja tranzitnih obaveza prema evropskim partnerima moguće privremeno prebacivanje nedostupnih kapaciteta sa tačke 'Sohranovka' u tačku 'Sudža' koja se nalazi na teritoriji koja je pod kontrolom Ukrajine".

Ruska strana je reagovala na najavu operatora gasnog transportnog sistema Ukrajine (GTSOU) tvrdeći da za to nema nikakvog razloga.

Ruska kompanija “Gasprom”, takođe je odbacila kao "tehnički nemoguću" ideju o privremenom prebacivanju nedostupnih kapaciteta sa tačke "Sohranovka" u tačku "Sudža", koja se nalazi na teritoriji koja je pod kontrolom Ukrajine.

“Gasprom” je naveo da u potpunosti ispunjava sve svoje obaveze prema evropskim potrošačima, isporučuje gas za tranzit u skladu sa svim ugovorima i ugovorom sa operaterom, kao i da su usluge tranzita u potpunosti plaćene.

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!