Društvo

Ulaganja u zalivne sisteme u Novom Sadu

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović obišla je zajedno sa gradonačelnikom Novog Sada Milošem Vučevićem radove na izgradnji modernog zalivnog sistema u Futoškom parku, koji će pomoći da se obezbedi dovoljno vlage za biljni svet nezavisno od vremenskih uslova i da se na taj način sačuvaju od sušenja višedecenijska stabla, što će doprineti unapređenju kvaliteta vazduha u ovom gradu.

- Primetili smo prethodnih godina da se stara stabla suše i zato smo uložili značajna sredstva za moderne zalivne sisteme, koji funkcionišu tako što zalivaju koren stabla sa oko 20 litara vode na sat. Ranije je pokrivenost ovakvim sistemima u Novom Sadu bila oko tri odsto, a kroz ove projekte koje sa Gradom realizujemo još i u Limanskom parku i Bulevaru Evrope, taj procenat će se povećati. Zadovoljna sam što se u Futoškom parku radovi obavljaju punom parom, i što će biti završeni do kraja godine. Radovi u Limanskom parku će biti gotovi za dvadesetak dana, a u Bulevaru su zahtevniji jer se sistem postavlja ispod saobraćajnica. Pored toga što brinemo o višedecenijskim stablima, trudićemo se da dodatno pošumljavamo. Razgovarala sam sa gradonačelnikom Vučevićem, sa kojim imamo odličnu saradnju, i o novim projektima za što zdraviju životnu sredinu – rekla je Vujović.

Prema njenim rečima, Ministarstvo sufinansira zalivne sisteme u Novom Sadu sa 90 miliona dinara, Grad učestvuje sa 31,7 miliona. Sa ministarkom Vujović i gradonačelnikom Vučevićem, radove je obišao i Miloš Egić, direktor JKP „Gradsko zelenilo“.

Vujović je istakla da su u borbi protiv aerozagađenja, prioritetni projekti kojima može da se poveća procenat pošumljenosti.

- Ministarstvo je početkom godine raspisalo konkurse putem kojih smo dodelili sredstva u 38 lokalnih samouprava. Projekti će biti realizovani u ovoj godini. Pošumljavanje i ozelenjavanje je prepoznato i u Zelenoj agendi i jedan od glavnih faktora u borbi protiv klimatskih promena, a trudićemo se da nastavimo sa ovakvim aktivnostima za bolji kvalitet života građana – rekla je Vujović.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!