Berza

Ulaganje u akcije Apple - Da li gigant može nastaviti istim tempom ili ne?

Posle deset godina i rasta cene akcije od 750 odsto, Apple je danas kompanija sa najvećom tržišnom kapitalizacijom u SAD-u od 793 milijarde dolara.

Sada već tržišna ikona iPhone je doneo kompaniji konstantan rast profita, čim je kompanija uspela da generiše u bilansima 280 milijardi dolara u gotovini i investicijama, što je više od vrednosti kapitala velikog broja kompanija na tržištu akcija u SAD-u. Sa ovolikom kapitalizacijom ova kompanije je negde oko desetog mesta na globalnoj listi (komentar : prva je PetroChina (PTR) sa oko 10 hiljada milijardi). Koliko je bila atraktivna ova akcija pokazuje činjenica da je prinos na ovoj akciji za posledjih deset godina bio osam puta veći od prinosa indeksa S&P 500 .

Da li je ovaj trend održiv?

Poslednja prošlonedeljna korekcija cena koja je bila na 10% nivou u poređenju sa najvećom cenom u poslednje 52 nedelje (180 dolara) je dovela cenu akcije ispod pokretnog proseka za poslednjih 200 dana (158 dolara).

 

Da li je za rast cena akcije dovoljan argument pored gomile keša i nizak P/E racio od 16 (što dosta manje od tržišnog proseka). Za pojedine tzv smart investitore nije. Nomura, BMO Capital Markets i Bernstein su u svojim prognozama oborile svoja očekivanja, dok drugi i dalje smatraju da će ova akcije ostati i dalje tržišni lider sa velikim potencijalom rasta.

Analizom dostupnih podataka dajemo pregled pojedinih bitnih informacija od značaja za cenu akcije, četiri koja govore o razlozima za rasta cene i četiri protiv. 

Četiri dobra indikatora

1. Na tržištu se nalazi 1,3 milijalrdi aparata ove kompanije, što je 30% više u odnosu na pre dve godine.

2. Prodaja digitalnoj sadržaja u zadnjem kvartalu iznosi 8,5 milijardi što je više od prihoda od prodaje Ipad i Macbook-a.

3. Prihodi samo od kamate na plasmane iznose 1,5 milijardi sa prosečnom stopom prinosa od 2,1%.

4. Otkup sopstvenih akcija. Trenutno je u free float-u 5,7 milijardi običnih akcija, što je 3% u odnosu na početak 2017, a 13% u odnosu na 2015.

Šta nije dobro?

1. Pad zamene uređaja-period zamene se produžio sa jedne/dve na tri do četiri godine.

2. Blagi pad margina na iPhone-u.

3. Rast prodaje u Kini je 11%, nešto bolji od tržišta SAD-a i pad tržišnog učešća IOS-a.

4. Pritužbe na funkcionalne probleme poslednjeg iPhone X (displej, prekid razgovora….).

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!