Društvo

UN: 2017. među tri najtoplije godine u istoriji

Generalni sekretar Svetske meteorološke organizacije Peteri Talas izjavio je da će ova godina biti među najtoplijim od početka merenja temperatura u 19. veku.

On je na početku međunarodne konferencije o usporavanju klimatskih promena u Bonu, na kojoj učestvuju predstavnici 200 država, naveo da će tekuća godina biti nešto malo hladnija u odnosu na rekordnu 2016. godinu.

"2017. će biti među tri najtoplije godine od kada se vrše merenja", rekao je Talas u obraćanju delegatima. U Bonu danas počinje konferencija o klimi koja će trajati do 17. novembra, a skupom ove godine prvi put predsedava Fidži.

Nemačka, kao domaćin, za organizaciju je izdvojila 117 miliona evra, a kada je o prostoru reč domaćin Bon je na obali Rajne napravio pravi šatorski grad za 25.000 učesnika - veličine oko osam fudbalskih terena.

Mediji konstatuju da bi ovogodišnji razgovori mogli da budu teški. Sa jedne strane zbog najave predsednika SAD Donalda Trampa o napuštanju Pariskog sporazuma, a sa druge strane delegacije bi tokom konferencije trebalo da razrade pravilnik, koji bi bio usvojen na sledećoj klimatskoj konferenciji u Poljskoj, 2018. godine.

Nakon višegodišnjih napora da se postigne jedinstvo među zemljama, sada bi na papiru trebalo definisati konkretne mere. To je pre svega u interesu zemalja koje su posebno pogođene klimatskim promenama - ostrvske države poput Fidžija, koja ove godine predsedava konferencijom COP23.

"Mora se čuti glas onih koji su najranjiviji", kazao je još u maju premijer Fidžija Frank Bajnimarama. "Ali zajedno moramo da govorimo u ime čitavog sveta. Na kraju krajeva niko ne može da pobegne od klimatskih promena", kazao je on.

SAD, koje su najavile povlačenje iz Pariskog klimatskog ugovora, predstavljaće podsekretar za političke poslove, Tomas Šenon. Konferenciji će prisustvovati i predsednik Francuske Emanuel Makron i nemačka kancelarka Angela Merkel, čiji se dolazak, kao i drugih lidera, očekuje krajem konferencije.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!