Računovodstvo i finansije

Unija poslodavaca Srbije: Novi Pravilnik o PDV-u neodgovarajuće i skupo rešenje

Uoči usvajanja novog pravilnika o PDV evidenciji Unija poslodavaca Srbije smatra da taj dokument predstavlja neodgovarajuće i skupo rešenje.

Unija poslodavaca Srbije, Savez računovođa i revizora Srbije u zajedničkom saopštenju ocenjuju da je obim podataka, koji se zahteva obrascem POPDV, uvećan za više od šest puta u odnosu na evropski prosek.

"Bez obzira na određena redukovanja i preciziranja odredbi Pravilnika u odnosu na Radnu verziju istog pravilnika iz juna 2017. godine, obrazac POPDV je i dalje suprotan naprednoj svetskoj praksi i neopravdano predimenzioniran i za primenu skup", kažu u Uniji poslodavaca Srbije.

Takođe, objašnjavaju, regulativa koja se odnosi na PDV je i sada već prilično obimna.

"Pored Zakona o PDV donete su tri uredbe i 31 pravilnik, koji omogućavaju njegovu primenu i ako se na to doda ovako obiman Pravilnik, to bi značilo dodatno opterećenje za obveznike primene zakona o PDV", kažu u Uniji i naglašavaju da će novi troškovi uvođenja obimnog obrasca "pasti na leđa" računovodstvenih firmi i računovođa.

Iz Unije poručuju da, pored toga što bi bio opterećenje obveznicima PDV-a, Pravilnik bi, takođe, usporio rad zaposlenih u nedležnom poreskom organu prilikom vršenja kontrole.

"Od ovako kreiranog predimenzioniranog obrasca POPDV izvesno je da bi jedino imali korist konsultanti tumačenjem navedenog pravilnika uz visok iznos kotizacije i naknada", zaključuje u saopštenju “Unija poslodavaca Srbije”.

 

Komentari nisu dozvoljeni za ovaj post.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!