Društvo

Upis prvaka počinje 1. aprila, 100.000 dinara kazna za roditelje koji ne upišu dete

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević izjavio je danas, povodom početka upisa prvaka, da će svi roditelji koji ne upišu decu u prvi razred osnovne škole biti kažnjeni sa 100.000 dinara. 

"Upis počinje 1. aprila i trajaće do početka leta. Osnovno obrazovanje je zakonom obavezno, a ministarsrtvo radi na tome da i srednja škola postane obavezna", rekao je Šarčević za TV Prva i dodao da bi taj predlog o obaveznom srednjoškolskom obrazovanju udje i u najviši pravni dokument Srbije.

Ministar je izrazio zadovoljstvo funkcionisanjem elektronskog dnevnika i dodao da je njegovo uvodjenje prevazišlo sva očekivanja. Dodao je da Vlada Srbije odredjuje obim dodele besplatnih udžbenika, i da ih danas dobija više od 90.000 dece.

Ministar je naveo da ove godine prvaci ulaze u reformisan program, kao i učenici petih i prvih razreda srednjih škola.

Upitan da prokomentariše pisanje medija da 2. aprila može da smeni rektora kragujevačkog univerziteta zbog nepravilnosti koje je utvrdila prosvetna inspekcija, Šarčević je podsetio na obavezu poštovanja autonomije univerziteta.

Rekao je da je prosvetna komisija našla teže i lakše nepravilnosti tokom kontrole i da mnistarstvo po isteku roka mora da bude obavešteno do 2. aprila. 

Prema njegovim rečima, komisija će tada reći da li ministar ima pravo da smeni rektora.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!