Izvoz

Uskoro bescarinski izvoz 5.000 tona goveđeg mesa u Tursku

Ministar Rasim Ljajić u Ankari je sa ministrom ekonomije Turske usaglasio tekst novog Sporazuma o slobodnoj trgovini, koji bi trebalo da bude potpisan sredinom oktobra.

Novi tekst Sporazuma predviđa po prvi put bescarinski izvoz 5.000 tona goveđeg mesa godišnje iz Srbije u Tursku, saopšteno je iz Ljajićevog kabineta.

Srpski proizvođači će, takođe, po prvi put na tržište Turske bez carina moći da izvoze definisane kvote sirovog i rafinisanog suncokretovog ulja, semena suncokreta i pojedinih vrsta pekarskih proizvoda.

Sporazumom su definisane i duplo veće kvote za bescarinski izvoz iz Srbije u Tursku pojednih vrsta smrznutog povrća i suvih šljiva.

S druge strane, Srbija je omogućila bescarinski uvoz iz Turske utvđenih kvota nara, jagoda, plavog patlidžana, tikvica, stonog i suvog grožđa, a takođe su povećane kvote pojedinih prehrambenih proizvoda, koje su već bile predmet slobodne trgovine između dve zemlje.

Po prvi put Sporazum definiše i slobodnu trgovinu uslugama (finansije, transport, telekomunikacije, koprodukcija, itd.) što će u značajnoj meri doprineti poboljšanju investicione klime i većem dolasku turskih ulagača u Srbiju, a istovremeno će našoj privredi otvoriti prostor tržištu usluga u Turskoj.

 

Izvor: RTS

Komentari nisu dozvoljeni za ovaj post.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!