Industrija

Uskoro tender za MSK, početkom 2018. godine i za RTB

Polovinom decembra biće raspisan tender za Metanolsko-sirćetni kopleks u Kikindi, a u prvom tromesečju iduće godine i za Rudarsko-topioničarski basen u Boru.

Za ta preduzeća ima zainteresovanih investitora i to najviše za privatizaciju kroz model strateškog partnerstava.

Kako navodi RTS, MSK radi po tržišnim uslovima, a poslovanje koči skupi gas, koji im je osnovna sirovina, tako da Vlada Srbije traži partnera za to preduzeće koji će moći da investira u nove tehnologije i dugoročno stabilizuje proizvodnju.

“Imali smo jedan javni poziv pre nekoliko meseci gde smo tražili pismo o zainteresovnosti potecijalnih investitora i dobili smo nekoliko značajnih, razgovarali smo sa njima. Očekujemo da ćemo već krajem ovog meseca imati gotov tekst javnog poziva i očekujemo vrlo oštu konkurenciju”, kaže ministar privrede Goran Knežević.

Pisma zainteresovnosti za strateško patnerstvo u RTB-u do sada su stigla od devet velikih rudarskih korporcija iz Rusije, Kine, Amerike i Kanade.

Među njima je i "Ruska bakarna kompanija", koja je ove sedmice potvdila svoje namere da investira u Bor.

U vlasništvu već ima dve topionice, pet rudnika i u Evropi 2019. godine otvoriće još jedan.

U Vladi Srbije kažu da interesovanje za Borski basen raste, jer bolje posluje zahvaljujući reorganizaciji i većoj ceni bakra.

“Za nas je to dobro zato što nam treba dobra utakmica i treba nam jedan široki spektar ozbiljnih partnera koji imaju mogućnost da investiraju. Naša procena je da su minimalne investicije potrebne u “RTB Bor” preko 500 miliona dolara, kaže ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

Pored strateških u Vladi saopštavaju da ubrzano rešavaju i sudbinu ostalih preduzeća za privatizaciju. Pre tri godine, 2014. bilo je 560 takvih preduzeca, danas ih je 143, a do kraja godine računaju da će se taj broj smanjiti na 120 preduzeća.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!