Računovodstvo i finansije

Većina poslodavaca smatra da nema uslova za povećanje minimalca

Rezultati internog istraživanja “Unije poslodavaca Srbije” o stavovima poslodavaca u vezi sa minimalnom cenom rada u zemlji, koje je sprovedeno tokom jula u 100 kompanija, pokazalo je da dve trećine poslodavaca smatra da se u državi nisu stekli uslovi za rast minimalne cene rada.

Brojke pokazuju da 68 odsto poslodavaca smatra da se nisu stekli uslovi za rast minimalca, dok od 32 odsto poslodavaca, koji misle da minimalna cena rada treba da se poveća, skoro polovina smatra da to povećanje može da bude do 140 dinara.

"Kao članovi Socijalno-ekonomskog saveta sproveli smo interno istraživanje kako bismo do 15. septembra mogli na sastanku Saveta da kažemo mišljenje privrede i damo smernice o eventualnom povećanju minimalne zarade", kaže za Tanjug predsednik “Unije poslodavaca Srbije” Nebojša Atanacković.

Istraživanje pokazuje da su poslodavci iz prerađivačkog sektora u većini jednoglasni da je potrebno povećati cenu radnog sata, dok su poslodavci iz trgovinske delatnosti, protiv rasta minimalne cene rada, jer smatraju da se nisu stekli uslovi za rast zarada u tom sektoru.

"Veoma je važno da veliki broj kompanija nije reklo da ne dolazi u obzir povećanje, već su ostavili mogućnost da, kada za to dođe vreme, da se usklade cene mininalnih primanja sa rastom inflacije i rastom BDP-a", objašnjava Atanacković.

On kaže da su za povećanje minimalne cene rada najviše firme, koje posluju u Vojvodini i Beogradu. Atanacković navodi da od 32 poslodavaca, koja su se izjasnila za povećanje, dve firme nisu dale predlog visine minimalne cene rada, njih 13 je definisalo iznos minimalne cene rada do 140 dinara, dok se 17 poslodavaca opredelilo za iznos veći od 140 dinara.

Istraživanje, takođe, pokazuje da se svega pet poslodavaca iz Istočne i južne Srbije izjasnilo za povećanje minimalne cene rada.

 

Komentari nisu dozvoljeni za ovaj post.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!