Reportaža

Velika Britanija napustila EU

Posle gotovo pola veka Velika Britanija je izašla iz EU.

Nakon 47 godina, Velika Britanija od ponoći više nije članica EU, i dok su pristalice Bregzita na Trgu parlamenta u Londonu slavile „povratak nezavisnosti”, a pobornici Unije „tugovali”, premijer Boris Džonson je obećao novi početak.

Virtuelni sat na rezidenciji britanskog premijera označio je u ponoć kraj članstva u EU i početak nove etape.

Tri i po godine nakon što je većina građana na referendumu odlučila da želi da njihova zemlja napusti Evropsku uniju, u tišini je u Briselu spuštena zastava Velike Britanije.

Premijer je Boris Džonson svojim sunarodnicima sat pre ponoći poručio: „Ovo nije kraj već početak. Naš je zadatak da ovu zemlju sada okupimo i vodimo nas napred”, prenosi Politika.

Nakon izlaska iz Unije, u Velikoj Britaniji nastupa period tranzicije, koji podrazumeva da će ta zemlja do 31. decembra 2020. godine ostati članica jedinstvenog EU tržišta i carinske unije. Tokom perioda tranzicije, Velika Britanija će ostati usko povezana sa EU, ali će biti sačinjen novi trgovinski dogovor, bezbednosni sporazum i zakoni o imigraciji.

Za vreme ovog perioda Britanija će uglavnom nastaviti da se pridržava zakona EU, odnosno za sada ostaje u carinskoj uniji i jedinstvenom tržištu, što znači da će nastaviti da poštuje trgovinske zakone i zakone o slobodi kretanja dobara i službi.

Tokom narednih 11 meseci Britanija i EU će voditi pregovore o novim odnosima, pre svega o trgovini, zapošljavanju, bezbednosti, imigraciji. Ukoliko se sporazum ne postigne, Velika Britanija će se suočiti s povećanjima cena hrane, lekova i drugih dobara.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!