Obrazovanje i posao

Veštačka inteligencija preuzima i dobro plaćene poslove u oblasti finansija, prava, medicine

Odrastajući, sigurno ste često imali priliku da čujete mantru:"Završi dobru školu. Nađi dobar posao. Zaradi puno para." Međutim, čak i takva uvrežena mišljenja, koja su još juče bila aktuelna, sada su stvar prošlosti.

Možda Vas je to u nekom trenutku ohrabrilo da se potrudite, školujete, dobijete stručnu diplomu za visoko plaćeno zaimanje, kao što je posao doktora, stomatologa, advokata ili slično. Sve to zvuči odliučno, naročito kada se uzme u obzir da je prosečan diplomac plaćeniji od zaposlenog sa srednjom stručnom spremom, a naročito u sektorima kao što su IT, ekonomija, pravo. 

Zahvaljujući ubrzanom razvoju robotike, automatizacije i veštačke inteligencije, poslovi padaju u ruke mašina gde god da se okrenete. Naime, ovde nije reč samo o poslovima karakterističnim za plave okovratnike, već i za bele okovratnike i stručne profesionalce. Prema jednom istraživanju sprovedenom na Oksfordu, čak 47 procenata poslova u SAD-u bi moglo da bude kompletno automatizovano u narednih 20 godina.

Ako planirate da upišete školu ili da jurite karijeru u nekoj oblasti, u kojoj znate da je posao dobro plaćen i mislite da ste na pravom putu, razmislite još jednom.

Finansije trpe najveći rizik od automatizacije

Ako je Volstrit poznat po nečemu, onda su to basnoslovno visoke plate i smešno visoki bonusi. Za sve one, koji nakon studija žele da se brzo obogate, nema bolje oblasti od sektora finansija. Pa ipak, finansije su oblast sa najvećim rizikom od automatizacije.

Primera radi, „Bridgewater Associates“, najveći svetski hedž fond je prošle godine objavio da planira da smanji broj zaposlenih i da se posveti automatizaciji, s obzirom da je sve teže održati korak i biti konkurentan automatizovanim hedž fondovima poput „Sentienta“, čiji finansijski menadžment pokreću robo-savetnici kao što su Betterment i Wealthfront. Ako je sudeći po Angel Listi, u svetu danas postoji preko 15.000 startapova koji teže automatizaciji i upotrebi veštačke inteligencije u oblasti finansijskog menadžmenta.

Roboti umesto pomoćnog medicinskog osoblja

Postoje brojne oblasti u medicini, koje su odavno predodređene za automatizaciju i poboljšanje efikasnosti, a jedan od ključnih primera su zanimanja u oblasti radiologije, patologije i dermatologije.

Primera radi, IBM-ov Watson pruža jednako dobre usluge kao i prosečak radiolog, u smislu sposobnosti da analizira snimak i odredi dijagnozu pacijentu. Pored toga Watson može izvršiti analizu daleko brže od bilo kog čoveka jer raspolaže znatno većom količinom informacija. Ako razmišljate o karijeri u oblasti radiologije, patologije ili dermatologije, uzmite u obzir prelazak u neki aspekt računarske nauke. Ako ne možete da pobedite mašinu, vi probajte da je poboljšate.

Veštačka inteligencija će zameniti paralegalce

Kada je reč o pravu, možemo se složiti da bi svet nastavio da funkcioniše i sa manje advokata. Iako ova profesija i dalje obezbeđuje više nego pristojnu zaradu, vredi napomenuti da advokati provode najviše vremena prikupljajući i analizirajući dokumente, podatke i spise. Za većinu advokata, to je daleko od glamurozne profesije. Zbog obima sekundarnih radnji koji idu uz advokaturu, veliki deo ovog posla je već automatizovan, o čemu govori i podatak da je na tom poslu angažovano više od 1.500 startapa. Iako ovo neće odmah eliminisati sve zakonske poslove, ipak znači da će za normalan rad u pravoduđu biti potrebno mnogo manje advokata, a posebno paralegalaca.

Budući da advokati vode računa o detaljima i veoma su oslonjeni na logiku, dobro alternativno polje za buduće pravnike bi bilo programiranje. Programski jezici se izgrađuju oko logike i zahtevaju obraćanje pažnje na detalje kao bilo koji ugovor. Najbolje od svega, na internetu postoji veliki broj kurseva koji vam mogu pomoći u učenju, uključujući i neke od vrhunskih škola kao što su Stanford, MIT i Harvard. I naravno, programeri su neverovatno dobro plaćeni i na visokoj potražnji praktično svuda. Evo nekoliko najtraženijih programskih jezika koji će biti potrebni svima koji odluče da krenu u ovom pravcu: SQL, Java, Python, JavaScript, C++, C#, Perl, Ios Family, PHP.

 

Izvor: Entrepreneur

Komentari nisu dozvoljeni za ovaj post.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!