Obrazovanje i posao

Više od 800 kompanija u Srbiji podržalo program dualnog obrazovanja

U Privrednoj komori Srbije održana je panel diskusija o početku primene Zakona o dualnom obrazovanju, na kojoj je istaknuto da se od septembra ove godine po dualnom modelu školuje oko 6.100 učenika, u 72 škole, u 48 gradova i opština. Učenici uz teorijsku nastavu, učenje za 35 dualnih profila realizuju i kroz rad u oko 800 kompanija.

Na panel diskusiji rukovodilac Centra za edukaciju, dualno obrazovanje i obrazovane politike PKS Mirjana Kovačević je istakla da je dualni model obrazovanja u Srbiji razvijen uz podršku Austrije, Nemačke i Švajcarske, a naročito uz podršku Nemačke razvojne saradnje (GIZ), Austrijske privredne komore, Nemačko-srpske privredne komore.

Na panelu su govorili i rukovodilac Službe za stručno obrazovanje u Ministarstvu za ekonomske poslove i digitalizaciju Aleksander Holbl, vođa GIZ projekta An-Ketrin Hentšel i istraživač švajcarskog ekonomskog instituta KOF Katrine Kaves.

An-Ketrin Hentšel iz GIZ-a je naglasila da se program dualnog obrazovanja u Srbiji  brzo razvija o čemu svedoči podatak da je pre 5 godina on bio realizovan u svega 8 škola za 3 obrazovna profila i obuhvatao je 120 učenika. U međuvremenu su te cifre višestruko uvećane. Kad je reč o efektima zapošljavanja, podaci govore da je oko 75 odsto učenika našlo posao na taj način.“Osim dodatnih veština i znanja, koja stiču, učenici kad se zaposle imaju veću zaradu, jer je reč o veoma uspešnim preduzećima, zanimanja koja su relevantna na tržištu rada i time im je osigurana budućnost u Srbiji, što je važno da bi se smanjio broj mladih koji napuštaju zemlju”.

Privredna komora Srbije, u okviru Nedelje dualnog obrazovanja od 21. do 25. oktobra 2019, organizovala je „Karavan dualnog obrazovanja“ sa ciljem razmene iskustava i promocije primera dobre prakse nakon početka pune primene Zakona o dualnom obrazovanju. Pored panel diskusije, organizovan je obilazak tri kompanije koje su podržale uvođenje dualnog obrazovanja u formalni sistem – „dm drogeriemarkt“,  „Gebruder Weiss“ i „Konelek“.

Uoči Karavana, Marka Čadeža, predsednika PKS i Ursulu Rejnold, predsednicu Saveta za dualno obrazovanje Švajcarske, primio je predsednik Srbije  Aleksandar Vučić dajući punu podršku  aktivnostima na uvođenju i razvoju dualnog obrazovnog modela. Kako je dogovoreno, na sastanku sa predsednikom Vučićem, Privredna komora Srbije, u decembru  će  organizovati veliku konferenciju, sa oko 1.000 kompanija – učesnica, posvećenu prednostima dualnog obrazovanja kadrova prema potrebama privrede i tržišta rada.    

Prilikom obilaska kompanije „dm drogeriemarkt“, jedne od prvih kompanija koja je u Srbiji podržala sistem dualnog obrazovanja, predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež je izjavio:„U početku primene dualnog obrazovanja pola su bile domaće, a pola strane kompanije, a sada je 80 odsto domaćih“.

Čadež je pohvalio državne institucije što sui male sluha za uvođenje dualnog modela obrazovanja, kao i odluku da se taj vid školovanja proširi na visoko obrazovanje. „To je bila jedna od želja privrednika. Imali smo reakcije kompanija mnogo pre nego što je donet Zakon o uvođenju dualnog obrazovanja u visoko obrazovanje, jer su kompanije tražile da rad univerziteta bude što više povezan sa njihovim potrebama“, ukazao je predsednik PKS.

Čadež je istakao da su u PKS posebno ponosni na profil trgovca koji je urađen u saradnji sa Austrijskom privrednom komorom i Trgovačkom školom. Posebno je ukazao na činjenicu da oni učenici koji se školuju po dualnom modelu dobijaju znanje primenljivo u bilo kom radnom okruženju, kao i da je iskustvo koje se tako dobije tokom prakse od mentora - neprocenjivo.

Direktor "DM" drogerie u Srbiji i Makedoniji Vesna Stojanović kaže da je ta kompanija jedna od prvih pet koja je u Srbiji počela sa dualnim obrazovanjem, 2016. godine, i dodala da su tada imali samo pet učenika na obuci, a da ih danas imaju 26.

"Imamo 22 učenika u trgovini i četiri učenika u logistici i špediciji koji se školuju u sistemu dualnog obrazovanja. DM u Austriji ima dugogodišnju praksu takvog obrazovanja i zahvali smo što su se privredne komore Srbije i Austrije potrudile da dualno obrazovanje dođe i u našu zemlju", rekla je Stojanović.

Anđela Stanimirović je iz prve generacije đaka koji su završili obuku, u junu je dobila posao u ovoj kompaniji, a pozvala je srednjoškolce da probaju takav način školovanja jer, kako je istakla, pomogao je da stekne radne navike i da se bolje upozna sa proizvodima koje prodaje.

 

Domaća kompanija „Konelek“ već drugu godinu podržava dualno obrazovanje u oblasti mašinstva. Ovo uspešno srpsko preduzeće se bavi izradom alata za održavanje i popravku putničkih aviona i mlaznih motora u lancu dobavljača kompanija „Airbus“, „Rolls Royce“, „General Electric“, „Boeing“ i drugih. To je jedina firme iz Srbije čiji se proizvodi šalju direktno u “Airbus”-ov distributivni centar u Hamburgu i do sada je isporučila oko 29.000 alata samo za održavanje aviona fabrike „Airbus“. “Konelek” izvozi 99 odsto svojih proizvoda.

„Uključili smo se u program dualnog obrazovanja, a bravar-zavarivač i industrijski mehaničar su obrazovni profili deficitarni u ovoj firmi, koja je obezbedila tri mesta za sticanje praktičnih znanja i veština za učenike koji se školuju po dualnom modelu obrazovanja u okviru navedenih obrazovnih profila“, istakao je Andrija Ekmedžić, osnivač i direktor „Koneleka“.  Kao glavni motiv za učešće u programu on navodi mogućnost da odabere najbolje kadrove za svoju firmu.

Mogućnost sticanja znanja i veština u realnom radom okruženju učenicima je pružila i kompanija „Gebruder Weiss“. Ova kompanija već trećoj generaciji budućih tehničara za logistiku i špediciju pruža mogućnost sticanja znanja i veština po dualnom modelu obrazovanja. U ovoj kompaniji je raspoređeno ukupno 17 učenika, od kojih šestoro u tekućoj školskoj godini.

„Dualno obrazovanje je osnova razvoja dobrih kadrova za sektor usluga. Mladi ljudi u ovoj kompaniji mogu da steknu praktična znanja i iskustva sa kojima imaju mogućnosti da odmah da budu radno angažovani“, istakao je izvršni direktor kompanije Volfram Zenger-Vajs, naglasivši da je kompanija jedan od pionira na tržištu Srbije sa svojim dualnim obrazovanjem u logistici.

Kako je reč o kompaniji koja postoji 500 godina, koja prevozi sve vrste robe, kopnom, morem i vazduhom, a ima 7.000 zaposlenih u 150 filijala širom sveta, učenici koji tu obavljaju praksu imaju posebnu pogodnost da se upoznaju sa poslovanjem velike kompanije. O tome su govorili i sami učenici, koji su izrazili zadovoljstvo uslovima i znanjem koji su stekli.

Dualni model obrazovanja podrazumeva srednje stručno obrazovanje u okviru koga učenici stiču neophodno znanje i veštine u školi i kompaniji. U kompanijama usvajaju praktično i primenljivo znanje u realnom radnom okruženju, a nakon završetka školovanja po dualnom modelu učenik može da se zaposli kod poslodavca, pokrene sopstveni posao, a ima mogućnost i da nastavi školovanje. Uvođenje elemenata dualnog obrazovanja u Srbiji je počelo 2013. godine projektom Nemačke razvojne saradnje “Reforma srednjeg stručnog obrazovanja”, koji su realizovali GIZ i Ministarstvo prosvete, nauike i tehnološkog razvoja.  Kasnije su se priključile Austrija i Švajcarska svojim projektima. Srbija je, kao prva država u regionu, usvojila Zakon o dualnom obrazovanju 2017. godine čija je puna primena počela 1. septembra 2019. godine.    

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!