Projekti

Više od polovine svetskog plastičnog otpada proizvodi 20 firmi

Dvadeset kompanija proizvodi više od polovine celokupnog svetskog plastičnog otpada od proizvoda za jednokratnu upotrebu.

One su najviše odgovorne za izazivanje klimatske i ekološke katastrofe, otkriva novo istraživanje australijske Mindero Fondacije.

Među svetskim kompanijama koje su odgovorne za 55 posto globalnog otpada od plastične ambalaže su i državne i multinacionalne korporacije, uključujući naftne i gasne gigante i hemijska preduzeća.

Tih 20 globalnih kompanija, kako se precizira, učestvovalo je sa više od jedne polovine u stvaranju 130 miliona metričkih tona plastičnog otpada koji je bačen 2019. godine, prenosi B92.

Indeks proizvođača plastičnog otpada Mindero Fondacije otkriva i koje kompanije proizvode bačene plastične predmete - od maski za lice do plastičnih kesa i boca- koji na kraju svog kratkog veka zagađuju okeane ili se spaljuju ili bacaju na deponije.

Takođe, otkriva da je Australija na čelu liste zemalja s najvećom proizvodnjom plastičnog otpada od predmeta za jednokratnu upotrebu po glavi stanovnika, ispred Sjedinjenih Država, Južne Koreje i Britanije.

Naftna kompanija “Exxon Mobil” je najveći zagađivač kada je reč o ovoj kategoriji plastičnog smeća, koja u globalnom otpadu učestvuje sa 5,9 miliona tona, navodi se u analizi u čijoj su izradi učestvovale i partnerske firme Vud Mekenzi, Londonska škola za ekonomiju i Institut za životnu sredinu u Stokholmu.

Najveća svetska hemijska kompanija Dau, sa sedištem u SAD, proizvela je 5,5 miliona tona plastičnog otpada, a kinesko preduzeće za naftu i gas, Sinopec, 5,3 miliona tona.

Jedanaest kompanija, zagađivača plastičnim otpadom, ima sedište u Aziji, četiri u Evropi, tri u Severnoj Americi, jedna u Latinskoj Americi i jedna na Bliskom Istoku. Njihovu proizvodnju plastike finansiraju vodeće banke, među kojima su Barclays, HSBC, Bank of America, Citigroup i JPMorgan Chase.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!