Agro svet

Vlada Rusije ratifikovala ugovor o slobodnoj trgovini Srbije i EAEU

To znači da će sada mnogi poljoprivredni proizvodi iz Srbije dobiti dodatno tržište.

Srbija je sada korak bliže primeni sporazuma o formiranju bescarinske trgovinske zone sa Evroazijskom ekonomskom unijom, koji je potpisan još u oktobru prošle godine. Sledeća na potezu je Državna duma, a sporazum onda ide dalje na ratifikaciju i kod ostalih država članica EAEU, među kojima su Kazahstan, Kirgistan, Jermenija i Belorusija.

Sve dok ostale zemlje članice EAEU ne budu ratifikovale sporazum, ne počinje se sa njegovom primenom, već važi stari dogovor, po kojem naša zemlja već izvozi robu na tržište ovih država. Inače, pregovori za bescarinski izvoz traju još od 2016. godine, a put do odobravanja godišnjih kvota bio je težak i dug. Pojedine zemlje, poput Belorusije, protivile su se kvotama za srpski sir, a Jermeni za cigarete.

Sporazumom su obezbeđene godišnje kvote od 2.000 tona cigareta, 35.000 litara čistog alkohola i 400 tona kravljeg sira. Srbija je dobila oslobađanje od carina svih vrsta kozjeg i ovčijeg sira i voćnih rakija, bez ograničenja količina, prenosi Tanjug.

Članice EAEU dobile su godišnju kvotu od 2.000 tona cigareta, 50.000 tona čistog alkohola i 100 tona topljenog sira za uvoz u Srbiju. Rusija može i dalje da uvozi sve vrste poljoprivredno-prehrambenih proizvoda bez carine. Dok će zemlje EAEU i dalje plaćati carinu prilikom uvoza u našu zemlju belog šećera, etil-alkohola, cigareta iznad kvote, korišćenih motornih vozila i guma, novih traktora i putničkih automobila proizvedenih u Rusiji.

EVROAZIJSKO tržište obuhvata više od 180 miliona stanovnika, a trenutna razmena robe sa Srbijom dostiže 2,8 milijardi dolara. Dobro je poznato da su strani investitori u velikoj meri odlučili da ulažu baš kod nas zbog sporazuma o bescarinskom izvozu sa Ruskom Federacijom.

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!