Društvo

Vlada Srbije spremna da podrži osnivanje nacionalne laboratorije za istraživanje posledica NATO bombardovanja 1999.

Vlada Srbije je spremna da finansijski podrži osnivanje nacionalne laboratorije za istraživanje posledica NATO bombardovanja Srbije 1999. godine, izjavio je ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan za RTS.

Prema njegovim rečima, Vlada je spremna da logistički podrži rad laboratorije i da sačeka šta struka ima da kaže o tome što se tada dešavalo, kao i Koordinacionog tela koja će se baviti tim pitanjima.

On je rekao da je bio na sastanku s predstavnicima inicijative za utvrđivanje istine o posledicama NATO bombardovanja koji predlažu formiranju tima eksperata i osnivanje laboratorije za istraživanje posledica i dejstvu osiromašenog uranijuma.

Trivan je izjavioda je posle prestanka NATO bombradovanja utvrđeno da je NATO koristio osiromašeni uranijum tokom bombardovanja četiri lokacije na području Vranja, Preševa i Bujanovca.

Prema njegovim rečima, država je finansirala identifikaciju tih lokacija koje su potom temeljno očišćene. Trivan je naveo i da je po podacima nadležnih osirumašeni uranijum korišten na desetak lokacija na Kosovu.

Beogradski mediji su preneli sredinom septembra da je predlog da se formira nacionalna laboratorija koja bi ispitivala posledice agresije iz 1999. na ljude i životnu sredinu, dobio podršku kabineta predsednika Srbije.

Predlozi i preporuke Inicijativnog odbora upućeni predsedniku Vučiću prosleđeni su ministarstvima zdravlja i zaštite životne sredine, a u preporukama je podvučena neophodnost osnivanja koordinacionog tela i nacionalne laboratorije.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!