Društvo

Vlada Srbije usvojila Strategiju naučnog i tehnološkog razvoja Republike Srbije

Strategiju naučnog i tehnološkog razvoja Republike Srbije za period od 2021. do 2025. godine – „Moć znanja“, usvojen je na sednici Vlade Srbije.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić rekao je da ova Strategija prepoznaje znanje i nauku kao temelj budućeg ekonomskog  napretka i razvoja obrazovanja.

„Strategija naučnog i tehnološkog razvoja omogućava nastavak započetih reformi u ovoj oblasti i donosi mere koje će obezbediti neophodne uslove za dinamičan razvoj nauke, istraživanja i inovacija“, rekao je Ružić.

Cilj Strategije je da omogući da se kroz unapređenje naučno-tehnološkog i inovacionog sistema ubrza razvoj Srbije, kao i integracija u evropski istraživački prostor.

Predviđeno je dodatno osnaživanje naučno-istraživačkih institucija i ulaganje u infrastrukturu, kako bi bile  prepoznatljive na regionalnom i evropskom nivou  i sposobne da samostalno rešavaju kompleksne probleme.

Strategija predviđa i veće ulaganje u pojedince, naročito u mlade naučnike. Cilj je da vodeći istraživači budu prepoznatljivi na svetskom nivou, a da istraživački timovi budu sposobni da učestvuju u kompetitivnim projektima i stvaraju novo znanje, tehnologije i radna mesta.

Predviđena su i ulaganja u nove naučno- tehnološke parkove, centre izvrsnosti i  institute.

U izradi Strategije i konsultacijama učestvovali su predstavnici Srpske akademije nauka i umetnosti, Nacionalnog saveta za naučni i tehnološki razvoj, Zajednice instituta Srbije, Konferencije univerziteta Srbije, Fonda za nauku Republike Srbije, Fonda za inovacionu delatnost, Centra za promociju nauke, Naučno - tehnološkog parka Beograd i drugi ugledni naučnici.

Sastavni deo ove Strategije je i Akcioni plan za njenu primenu za trogodišnji period od 2021. do 2023. godine.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!