Propisi

Vlada usvojila Predlog zakona o elektronskom dokumentu

Vlada Srbije je usvojila Predlog zakona o elektronskom dokumentu, elektronskoj identifikaciji i uslugama od poverenja u elektronskom poslovanju, koji omogućava da se elektronski dokumenti priznaju kao i papirni i različite nivoe identifikacije fizičkih i pravnih lica.

Kako je saopšteno, zakon uređuje i elektronski potpis, elektronski pečat, vremenski žig, elektronsku dostavu i elektronsko čuvanje dokumenata.

To će, kako se navodi, omogućiti jednostavnu i jeftiniju upotrebu kvalifikovanih elektronskih sertifikata, razmenu dokumentacije u elektronskom obliku i uništavanje papirne dokumentacije kada je obezbeđena usluga kvalifikovanog elektronskog čuvanja.

Usvajanje tog zakona je, kako se dodaje, osnova za uspostavljanje moderne elektronske uprave u Srbiji, koja će građanima i privredi omogućiti brže i efikasnije usluge i jednostavniju komunikaciju sa državnim organima od kuće i putem mobilnog telefona.

"U ovom trenutku, više od 100 propisa predviđa neophodno korišćenje papirnog dokumenta, kao jedinog priznatog načina za sprovođenje nekog postupka, zaključenje pravnog posla ili obezbeđenje dokaznog sredstva. Na taj način se onemogućuje sprovođenje postojećih i donošenje novih propisa o elektronskom dokumentu, elektronskom potpisu i elektronskoj upravi", piše u saopštenju Vlade Srbije.

Dodaje se da je donošenje zakona o elektronskom dokumentu, elektronskoj identifikaciji i uslugama od poverenja u elektronskom poslovanju prvi korak u unapređenju regulative elektronskog poslovanja.

Nakon ovoga zakona, sledi donošenje 17 podzakonskih akata kojima se definiše e-identifikacija, e-dostavljanje, e-čuvanje, e-potpis i druge usluge od poverenja u elektronskom poslovanju i uspostavljanje mreže pružalaca usluga od poverenja.

Komentari nisu dozvoljeni za ovaj post.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!