Razvoj

Vrednost izvoza IT sektora pet puta veća od izvoza malina

Izvoz informaciono-komunikacionih usluga iz Srbije u prvih osam meseci dostigao je 913 miliona evra, a to je dva puta više nego pre tri godine i 26,4 odsto više nego 2018. godine.

Prema podacima NBS-a o platnom bilansu, izvoz softverskih usluga je mnogo veći nego izvoz tradicionalnih privrednih grana, te da je ovo trinaesta godina uzastopnog rasta domaćeg IT sektora.

Tako je izvoz softvera pet puta vredniji nego izvoz malina, ali ostaje da se vidi da li će izvoz IT sektora i ove godine preći milijardu evra, koliko je iznosio 2018. godine.

Direktor vojvođanskog IKT klastera Milan Šolaja je za Blic izjavio da je Srbija sa 1,1 milijardu evra izvoza prošle godine stigla do udela od skoro pola procenta vrednosti svetskog tržišta IT usluga, tvrdi da ima prostora za dalji rast, ali upozorava i da taj sektor nema dovoljno zaposlenih.

Naime, po broju zaposlenih to je i dalje mala ekonomija, jer u IT kompanijama radi 35.000 ljudi, uz još 10.000 paušalaca.

Istina, i u ovoj oblasti zaposlenost raste, a pre svega zahvaljujući činjenici da su te kompanije izvozno orijentisane.

Prema rečima Šolaje, rast ovog sektora od 25 do 30 odsto godišnje je značajan, ali upozorava da smo i dalje iza konkurencije u regionu i poručuje da je možda trenutak da se to promeni i to povećanim ulaganjem u IT.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!