Agro svet

Vrednost izvoza organskih proizvoda iz Srbije dostigla 57 miliona evra

U Srbiji ima oko 6.500 sertifikovanih proizvođača organskih proizvoda, a osnovni trendovi poslednjih godina pokazuju da se uvećavaju površine pod organskom proizvodnjom, razvija se intezivnije sektor stočarske organske proizvodnje, dok raste domaće tržište i ponuda organskih proizvoda, istaknuto je na radionici koju je organizovala Serbia Organika na organskom imanju „Sretenovića vodenici“ u Markovoj Crkvi, kod Ljiga.

Cilj ove radionice, koja je deo kampanje Serbia Organika pod sloganim "MISLIM NA NAS - kupujem organsko", je da se skrene pažnja na vrednosti domaćih, lokalno proizvedenih organskih proizvoda, ali i na nesumnjiv doprinos koji organska proizvodnja ima u zaštiti životnih resursa i kompletne životne sredine, kako bi se podstakla potrošnja organski proizvedene hrane.

“Organska proizvodnja je zakonom regulisana i oni koji žele da se njome bave moraju da ispoštuju jasno definisane uslove. Proizvođači moraju da dobiju sertifikat, koje izdaje jedna od 6 sertifikacionih kuća, kojima je dozvolu odobrilo Ministarstvo poljoprivrede, a potom prolaze kroz proces konverzije, koji traje 2-3 godine. Nakon toga, kreće proizvodnja, a proizvođači organizovani po grupama plasiraju svoje proizvode na tržište. Kad je reč o izvozu organskih proizvoda njegova vrednost je u 2021. godini iznosila 57 miliona evra. Što se tiče strukture, gotovo 90 odsto voća, koje se gaji na oko 6.000 hektara, ide u izvoz, dok kod povrća, koje se gaji na 175 hektara, samo 10 odsto se izvozi, a najveći deo se plasira na domaće tržište”, istakla je Ivana Simić, generalni sekretar Serbia Organike.

“Trenutno je u Srbiji pod organskom proizvodnjom oko 23.000 hektara, a iz godine u godinu povećava se broj proizvođača. To ukazuje da tržište traži organske proizvode, što je u određenoj meri uticalo i na promene u konvencionalnoj poljoprivrednoj proizvodnji. Veoma je važno što se pored rasta proizvodnje organskog voća i povrća, intenzivira i stočarska organska proizvodnja. Međutim, veliki izazov predstavlja činjenica da je u maloprodajnim lanacima svega 1 odsto organskih proizvoda, dok se najveći deo plasira direktnom prodajom. U narednom periodu bilo bi značajno da sa primarne proizvodnje pređe na veći plasman gotovih proizvoda, što bi proizvođačima donelo i veću zaradu”, naglasio je Veljko Jovanović, predstavnik PKS-a.

Tokom radionice predstavljen je projekat OT4D Niv Holand-Eso, IFOAM – međunarodno udruženje za organsku proizvodnju. Takođe, učesnici su imali priliku da probaju organske šljive, orase, pite od malina i jabuka, kupinovo vino, kao i organsko jagnjeće meso, a opšta je ocena da je sve to vrhunskog kvaliteta i ukusa.

Radionica je realizovana u okviru projekta „Organic Trade for Development in Eastern Europe“ - OT4D  („Kroz trgovinu organskim proizvodima do razvoja u istočnoj Evropi“) koji sprovodi Nacionalno udruženje za razvoj organske proizvodnje „Serbia Organika“ uz finansijsku  podršku SEKO, u koordinaciji sa IFOAM, FIBL i Helvetas.

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!