Berza

Vrednost kompanije “Apple” dostigla 1,5 biliona dolara

Manje od dve godine nakon što je kompanija “Apple” prešla granicu od bilion dolara tržišnog kapitala, prošle nedelje je uspela da premaši i sledeći veliki prag.

“Apple” se može pohvaliti tržišnim kapitalom od 1,5 biliona dolara, i time je postao prva američka kompanija kojoj je to pošlo za rukom.

Još u 2018. godini, cena akcija “Apple” ojačala je nakon što je prihod kompanije porastao 17 procenata u odnosu na prethodnu godinu. Povećanje je dovelo do rasta vrednosti koja je dostigla neverovatnih bilion dolara. Mesec dana kasnije, “Amazon” je postao sledeći američki tehnološki gigant koji se pridružio klubu od bilion dolara. Od tada su i “Microsoft” i “Alphabet” po tržišnoj vrednosti prešli “prag” od milijardu dolara.

Uprkos tome što se svet boji recesije koja bi mogla nadmašiti Veliku depresiju, “Apple”-ove akcije su skočile sa 307 dolara pre mesec dana na 354 dolara, prenosi B92.

Tržišne kapitalizacije se izračunavaju množenjem cene akcija sa ukupnim brojem izdatih akcija. “Apple” poslednjih godina agresivno otkupljuje neke sopstvene akcije da bi smanjio ogromne rezerve novca, ali na to se računalo.

“Apple” je prva američka kompanija koja je dostigla 1,5 biliona dolara, ali “Microsoft” je vrlo blizu sa tržišnom kapitalizacijom od 1,4 biliona dolara. Dok je “Amazon” procenjen na 1,32 biliona dolara, a “Alphabet” je poslednji od velike četvorke, koja ima bilion dolara.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!