Energetika

Za izgradnju nove toplane na biomasu u Majdanpeku 4 miliona evra

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović prisustvovala je potpisivanju ugovora za izgradnju nove toplane na biomasu u Majdanpeku, u koju će biti uloženo četiri miliona evra.

Majdanpek je još jedna lokalna samouprava koja će u potpunosti preći na korišćenje biomase u sistemu daljinskog grejanja, izjavila je ministarka i dodala da ovom investicijom, mazut odlazi u prošlost, pa će emisije sumpor-dioksida iz toplane biti u potpunosti eliminisane, dok će se emisije ugljen-dioksida smanjiti za 93 odsto, sa 3.757 dona na 263 tona CO2 godišnje.

Prema njenim rečima, procenjuje se da će troškovi rada toplane biti manji za 15 odsto, što će imati i dodatni pozitivan efekat na njeno poslovanje i da to treba da bude primer i za druge gradove i opštine, da unapređuju svoje sisteme daljinskog grejanja tako da istovremeno budu i visoko efikasni i da uticaj na životnu sredinu bude sveden na najmanju moguću meru.

Zajedno sa rekonstrukcijom dela toplovodne mreže i podstanica, za koje je ugovor potpisan u aprilu, ovaj projekat u Majdanpeku biće uloženo 5,5 miliona evra. Očekuje se da radovi na toplovodu i podstanicama počnu narednih dana i da se završe do početka grejne sezone, dok je planirano da radovi na gradnji nove toplane počnu u julu i da budu završeni do februara 2024. godina.

Posle Malog Zvornika, Priboja i Novog Pazara, Majdanpek je četvrta lokalna samouprava koja će dobiti novu toplanu na biomasu u okviru projekta “Podsticanje razvoja obnovljive energije-razvoj tržišta biomase u Srbiji - faza 1”, vrednog 26,75 miliona evra, koji se realizuje uz podršku  nemačke razvojne banke KfW i  donaciju Švajcarske konfederacije.

Foto: Emilija Jovanović

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!