Društvo

Za izveštavanje iz Brisela novinari moraju da plate 50 evra

Novinari koji u Briselu prate dešavanja u Evropskoj uniji požalili su se da Belgija krši medijske slobode nakon što im je poručeno da će morati da plaćaju 50 evra za izveštavanje sa narednih samita lidera EU, prenosi Rojters. A

Agencija navodi da su se novinarima u protestima na ovu odluku belgijskih vlasti pridružili i zvaničnici EU, koji su zatražili od vlade u Briselu koja je domaćin samita da ponovo „promisli” o novom zakonu po kojem se naplaćuju troškovi bezbednosne kontrole na skupovima Unije.

Rojters navodi da je zakon počeo da se primenjuje 1. juna, ali da su novinari na njega obratili pažnju tek kada je Savet EU objavio rutinski poziv na akreditaciju za pokrivanje narednog samita u oktobru.

U pozivu se po prvi put navodi da izveštači koji imaju prebivalište u Belgiji moraju belgijskim vlastima da plate obaveznu bezbednosnu kontrolu.

Belgijsko novinarsko udruženje AGJPB saopštilo je da bi ovim zakonom moglo da bude pogođeno do 1.000 novinara i nazvalo ga kršenjem medijskih sloboda.

Navodi se da je i Federacija evropskih novinara pozvala da se novinari izuzmu od tih troškova.

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!