Projekti

Za mala i srednja preduzeća predviđeno 1,7 milijardi dinara bespovratnih sredstava

Ministarstvo privrede raspisalo je tri javna poziva, na osnovu kojih će malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima (MSPP) staviti na raspolaganje čak 1,7 milijardi dinara bespovratnog novca.

Bespovratna sredstva Ministarstva privrede obezbeđena su kroz tri programa podrške – za razvojne projekte, za početnike u poslovanju i nabavku opreme.

U okviru programa podsticanja preduzetništva kroz razvojne projekte u 2019. godini Ministarstvo je opredelilo 500 miliona dinara za bespovratna sredstava za  preduzeća. Program je kombinacija granta koji čini do 20 odsto investicije, dok preostalih 80 odsto čini povoljan kredit Fonda za razvoj. U cilju ravnomernog razvoja svih delova zemlje, Ministarstvo privrede će preduzećima iz najnerazvijenijih lokalnih samouprava odobravati i veće učešće bespovratnih sredstava – do 30 odsto ukupne investicije. 

Za početnike u poslovanju i firme u početnoj fazi razvoja, Ministarstvo je obezbedilo 200 miliona dinara bespovratnih sredstava. Program je, takođe, kombinacija granta koji može činiti 30 odsto investicije, i povoljnog kredita Fonda za preostalih 70 odsto ulaganja. I po ovom programu će se odobravati veće učešće granta za firme iz nerazvijenih lokalnih samouprava - do 40 odsto ukupne investicije.

Programom podrške malim preduzećima za nabavku nove opreme u 2019. godini, Ministarstvo je obezbedilo čak milijardu dinara za bespovratna sredstva. U okviru ovog programa raspisan je javni poziv za partnere u sufinansiranju, odnosno banke i lizing kuće. Poziv će biti otvoren do 11. februara. Po okončanju izbora partnera na programu i potpisivanja ugovora, Ministarstvo privrede će raspisati i javni poziv za mala i mikro preduzeća, preduzetnike i zadruge, za dodelu bespovratne pomoći. Program je koncipiran tako da grant može činiti 25 odsto vrednosti opreme, 70 odsto troškova finansiraju partneri kreditom ili lizingom, dok preostalih pet odsto čini učešće samog preduzeća.

Ministarstvo privrede godinama unazad uspešno sprovodi programe podrške za MSPP sektor. Uvažavajući potprebe privrede i njihovo veliko interesovanje za ovaj vid podrške, iz godine u godinu je konkursna dokumentacija sve jednostavnija, a raspoloživa sredstava sve veća. Cilj je sistemska podrška MSPP sektoru, unapređenje njihove konkurentnosti i modernizacija proizvodnje, podrška za započinjanje i širenje biznisa, otvaranje novih radnih mesta i doprinos ukupnom privrednom rastu.

Sve informacije i dokumentacija dostupni su na internet stranici Ministarstva privrede: www.privreda.gov.rs. Javni pozivi će biti otvoreni dok se raspoloživa sredstva ne utroše, a najkasnije do 31.12.2019. godine.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!