Finansijske usluge

Za odštetu zbog prirodnih katastrofa ove godine isplaćeno 19,5 milijardi dolara

Za sanaciju štete prouzrokovane prirodnim katastrofama u svetu osiguravajuće kuće su od početka ove godine platile 19,5 milijardi dolara. To je za 40 odsto manje od isplaćenih 32 milijarde dolara u istom periodu prošle godine, navodi se u saopštenju reosiguravajuće kuće Minhen Re.

Osim toga, oko 21,5 milijardi dolara registrovanih gubitaka je bilo neosigurano, što je manje u odnosu na prošlogodišnjih 79 milijardi dolara, prenosi agencija Rojters.

Oluje u SAD su, generalno gledano, prouzrokovale najveću štetu, nanoseći ekonomski gubitak od 18,5 milijardi dolara, od čega je 13,5 milijardi dolara bilo osigurano, navodi se u izveštaju Minhen Re.

"Neuobičajeni atmosferski uslovi u SAD u prvom polugodištu 2017. godine stvorili su idealne uslove za moćne oluje, koje su često praćene tornadima", izjavio je direktor istraživačkog odeljenja osiguravajuće kuće, Peter Hepe. "Broj tornada registrovanih u prvom kvartalu 2017. godine bio je dvostruko veći od proseka iz proteklih deset godina", dodaje on.

Najskuplja pojedinačna katastrofa su bile poplave u Peruu u februaru i martu, koje su nanele ekonomsku štetu od 3,1 milijardi dolara, dok je samo 380 miliona dolara bilo pokriveno osiguranjem.

Komentari nisu dozvoljeni za ovaj post.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!