Projekti

Za razvoj digitalne ekonomije i inovacionog poslovanja opredeljeno 177,6 miliona evra

Savet za podsticanje razvoja digitalne ekonomije, inovacija, visoko-tehnološkog preduzetništva i digitalizacije (tzv Savet za razvoj digitalne ekonomije) održao je prvu sednicu. Novoformirani Savet je nastavak Saveta za IT i inovaciono preduzetništvo, i u fokusu njegovog rada biće digitalizacija celokupne privrede.

U fokusu će biti dostupnost finansiranja inovativnih kompanija, razvoj digitalne infrastrukture, ulaganja u istraživanja i razvoj, a Vlada  će na ovim ciljevima aktivno raditi kroz 35 projekata, vrednih 177,6 miliona evra.

Sada je pred Srbijom pet novih prioriteta i to su: veštačka inteligencija, biotehnologija i biomedicina, pametni gradovi, budućnost mobilnosti  i upotreba geoprostornih podataka, izjavila je premijerka Ana Brnabić.

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić istakla je da je digitalizacija doprinela duplo većem broju elektronskih transakcija koje su sa 17,8 milijardi dinara u 2019. porasle na 32,8 milijarde u 2020. godini, a prošla godina završena je i sa 2013 onlajn prodavnica.

„Mi dalji razvoj kako elektronske trgovine, tako i digitalne ekonomije vidimo u dodatnom razvoju telekomunikacione infrastrukture i digitalnih veština. Oko 940 škola je prošle godine i 950 ove, dobilo nove računare i opremu, a 90.000 domaćinstava u ruralnim mestima dobija telekomunikacionu infrastrukturu“, kazala je Matić.

Direktor odeljenja za preduzetništvo i investicije u NALED-u Dušan Vasiljević istakao je da je najveći izazov za Srbiju da se obezbede veća ulaganja privrede u istraživanje i razvoj i kao primer dobre prakse naveo StarTech program, koji sprovodi NALED, a koji u potpunosti finansira Kompanija Filip Moris. U naredne tri godine putem grantova biće dodeljeno više od 3,5 miliona dolara i tim sredstvima podržano je oko 100 domaćih startap timova, preduzetnika, mikro, malih i srednjih preduzeća, istakao je Vasiljević.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!