Socijalno preduzetništvo

Za razvoj socijalnog preduzetništva u Vojvodini 15 miliona dinara

Na sednici Saveta za socijalno preduzetništvo AP Vojvodine, potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam, Ivan Đoković, istakao je važnost razvoja socijalne ekonomije u pokrajini.

Savet, na čijem je čelu eminentni stručnjak prof. dr Lazar Ožegović, osnovan je odlukom sekretara sa ciljem da se načini iskorak i doprinese razvoju ove vrste preduzetništva. Sekretarijat je već koncipirao svoj program podrške socijalnim preduzećima kroz prošlogodišnji konkurs i to kroz javne pozive koji su već korak ispred u odnosu na nacrt Zakona o socijalnom preduzetništvu.

"Uprkos činjenici da u Republici Srbiji ne postoji Zakon o socijalnom preduzetništvu, već samo njegov nacrt, koristio sam njegov koncept kao osnovu, prepoznavši rezon zakonodavca i rezon društva, kao i na koji bi način tu materiju trebalo oblikovati. Novim konkursom istaknuta je finansijska podrška ne samo za zapošljavanje osoba sa invaliditetom, kao prethodne godine, već i sve druge privredne subjekte koji zapošljavaju socijalno ugrožene kategorije, ili koje, pak, posluju sa takvim ustanovama i kategorijama, na način na koji će to tek biti definisano Zakonom", rekao je Đoković.

On je naglasio da je socijalno preduzetništvo oblast koja je donekle zanemarena u okviru ukupnog razvoja privrede i preduzetništva, stoga je prvi put, jednim opštim aktom, jasno definisano u podsticajnima države šta su i ko čini kategoriju socijalno ugroženih lica.

"U nastojanju da snažnije doprinesemo razvoju socijalnog preduzetništva u AP Vojvodini, Sekretarijat će u 2018. godini raspisati javni konkurs u ukupnom iznosu od 15 miliona dinara, sa ciljem da pružimo doprinos konkurentnosti privrede, afirmaciji i humanom pristupu unapređenju oblasti socijalne ekonomije", istakao je Đoković, izrazivši uverenje da je to pionirski model podrške koji će moći da se primeni i u budućim kako pokrajinskim, tako i republičkim podsticajima i projektima.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!