Projekti

Zajednička kampanja PKS i GIZ: Poziv dijaspori da ulaže u Srbiji

Privredna komora Srbije (PKS) i globalni program Nemačke razvojne saradnje “Migracije i dijaspora” (PMD), koji u Srbiji sprovodi GIZ, realizovaće do 20. januara kampanju pod sloganom „Uključite se. Vaše znanje i iskustvo mogu da pokrenu velike stvari“ čiji je cilj da kroz platformu Poslovni atlas Srbije i projekat „Link up“ privuče i umreži što veći broj preduzetnika iz dijaspore i Srbije, radi investiranja u srpsku privredu, razmene znanja i jačanja saradnje.

Kampanja je posvećena srpskoj dijaspori, najviše u Nemačkoj, zatim poslodavcima, preduzetnicima, akademskoj zajednici, ali i sveobuhvatnoj javnosti u Srbiji, ukazujući na značajan ljudski i finansijski kapital koji Srbija ima u dijaspori. 

„Očekujemo da će pozitivni primeri angažmana predstavnika naše dijaspore povećati interesovanje za ovu temu i dodatno unaprediti svest o značaju uspostavljanja čvrstih, stabilnih i institucionalizovanih odnosa između pripadnika dijaspore i zemlje porekla, čime će se stvoriti dobra osnova za jačenje poslovnih i drugih veza“, ističe Đorđe Andrić, rukovodilac Centra za podršku investicijama i javno-privatno partnerstvo PKS.

Podseća da je PKS jedan od strateških partnera Međunarodnog centra za razvoj migracione politike (ICMPD) u implementaciji „Link Up! Srbija2“, čiji je cilj unapređenje poslovne saradnje sa srpskom dijasporom u Austriji, Švajcarskoj i Nemačkoj kroz investicije, pristup znanju, poslovne mreže, partnere i finansiranje.

„Zahvaljujući ovom projektu, srpska dijaspora prilikom ulaganja dobija institucionalnu podršku na nacionalnom, regionalnom i lokalnom nivou, a organizovali smo u septembru i krajem novembra investicione konferencije u Beču i Cirihu na kojima je dijaspori predstavljen veliki broj investicionih projekata u Srbiji. U januaru je planirana konferencija u Štutgartu“, najavljuje Andrić.

PMD se sprovodi po nalogu nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) u 22 zemlje sveta, kako bi se podstakli ključni akteri u zemlji da u većoj meri koriste pozitivne efekte regularnih migracija i angažovanje dijaspore za svoj društveno-ekonomski razvoj. Implementacioni partneri u sprovođenju programa u Srbiji su Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Nacionalna služba za zapošljavanje i Komesarijat za izbeglice i migracije.

“Savezna Republika Nemačka jedna je od najatraktivnijih zemalja destinacije za migrante sa ovih prostora i u toj zemlji postoji jaka i mnogobrojna dijaspora. Profesionalno i finansijsko angažovanje dijaspore bi moglo snažno uticati na razvoj Srbije i dovesti do opšteg poboljšanja uslova u zemlji. Dodatno, ono bi moglo uticati i na smanjene broja ljudi koji napuštaju zemlju u cilju potrage za željenim prilikama u inostranstvu. Usvajanjem Strategije o ekonomskim migracijama za period 2020-2027, Srbija je potvrdila spremnost za upravljanje migracionim tokovima i kroz dodatni podsticaj angažmana dijaspore“, izjavila je Marija Bogdanović, vođa programa “Migracije i dijaspora“ i „Migracije za razvoj“ u Srbiji.

Zajedničke aktivnosti PKS i GIZ-a u okviru programa PMD obuhvataju različite vidove saradnje u okviru koje je kreiran i promotivni video koji predstavlja pozitivne primere iz prakse u nameri da podstakne angažman naše dijaspore na unapređenju privrednog razvoja Srbije i doprinese jačanju svesti o pozitivnim efektima cirkularnih migracija uopšte.

Vizual: Nikola Ozimković

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!