Ljudski resursi

Zašto je vašim zaposlenima potreban koučing?

Treninzi i obuke su vrlo koristan metod razvijanja zaposlenih, međutim, kada vaši zaposleni ne koriste veštine stečene na treningu oni ne napreduju, a novac uložen u njihov razvoj pada u vodu.

Koučing obezbeđuje podršku, usmeravanje i odgovornost koji su učesniku treninga potrebni da bi primenili nove veštine i zaista ostvarili rezultate. 

Pronađite u svojoj organizaciji (ili eksterno) osobu koja će raditi sa učesnicima kao kouč. Ukoliko odlučite da sami preuzmete ulogu „kouča“ za nekoga od kolega iz svoje organizacije, evo nekih smernica kako da to što efektivnije i efikasnije uradite:

-  Postavite jasne ciljeve koji se tiču promena u ponašanju.

-  Fokusirajte se na ponašanje koje je potrebno da se unapredi, a ne na osobu. Koristite opise ponašanja sa primerima tako da ih oboje  razumete.

-  Diskutujte o potencijalnim rešenjima sa zaposlenim, tražite od njega da iznese svoje ideje.

-  Definišite potencijalne izazove koji proizlaze iz organizacione kulture ili poslovanja a koji se mogu naći na putu ka uspešnoj primeni veštine.

-  Ukažite zaposlenom poverenje u njegovu sposobnost i volju da istraje u promeni ponašanja i izgradnji veštine.

-  Osigurajte učesniku koučinga sigurno, poverljivo okruženje u kome će moći da slobodno diskutuje o izazovima, provežbava  naučena znanja i pravi strategije za postizanje svojih razvojnih ciljeva.

-  Zajedno sa zaposlenim napravite akcioni plan sa listom zadataka koje treba da uradi on sam, njegov nadređeni i eventualno predstavnikom HR službe.

-  Usmeravajte učesnika koučinga da se pravovremeno priprema za svaku koučing sesiju.

-  Odredite i jasno definišite zajedno sa učesnikom o načinu praćenja rada.

-  Šaljite mesečne izveštaje o statusu koučing sesija nadređenom i svim uključenim osobama.

Na ovaj način pomoći ćete svojim zaposlenima da unaprede svoj učinak i postanu još efikasniji na svojoj radnoj poziciji. Koučing je moćan alat u rukama menadžera koji zna da iskoristi sve njegove benefite.

 

Milica Mančić

H.art development center

 

 

H.art Development Center D.O.O.http://www.hart.rs/

H.art je sertifikovani partner Blanchard International Serbia, time i zvanični predstavnik Ken Blanchard Companies programaza Srbiju, među kojima je i program Situaciono rukovođenje II.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!