Društvo

Završeni radovi na čišćenju Potpećkog jezera

Povodom završetka radova na uklanjanju preko deset hiljada kubika plivajućeg otpada iz Potpećkog jezera, ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović izjavila je da su radovi, pored teških vremenskih uslova, izvedeni u veoma kratkom roku i zahvalila JVP „Srbijavode“ i Elektroprivredi Srbije na efikasnosti i uspešno obavljenom poslu.

Ministarka je podsetila da je povodom problema sa plivajućim otpadom na Limu i Drini održan sastanak sa nadležnim ministrima iz Crne Gore i Bosne i Hercegovine i izrazila nadu da će se uskoro doći do adekvatnog rešenja ovog decenijskog problema.

-Zahvaljujući hitnoj intervenciji JVP „Srbijavode“, koje je na našu inicijativu izvelo neophodne radove uz podršku JP „Elektroprivreda Srbije“, iz Potpećkog jezera uklonjeno je desetine hiljada kubika otpada, koji je transportovan u Regionalni centar "Duboko" kod Užica. Otpad koji završi u Limu i Drini je gorući problem koji Srbija ne može da reši bez saradnje sa susednim državama. Zbog toga je važno da kroz regionalnu saradnju zajedno dođemo do trajnog rešenja, jer svima nam je u interesu da imamo čiste reke i zdravu životnu sredinu - rekla je Vujović.

Ministarka je dodala da je na nedavno održanom sastanku sa ministrima iz Crne Gore i Bosne i Hercegovine predložila da tri države potpišu memorandum o razumevanju, na osnovu kojeg će se sprovoditi neophodne aktivnosti. 

-Dok čekamo da se steknu uslovi za potpisivanje takvog dokumenta, sa nadležnim kolegama smo dogovorili da formiraju radne grupe u okviru svojih resora kako bi se operativnije pristupilo problemu i mapirale divlje deponije u slivu reka - navela je Vujović.

Nakon uklanjanja komunalnog otpada iz Potpećkog jezera, pristupiće se drugim merama u cilju dugoročnog rešavanja ovog problema, a jedna od njih je i izgradnja sanitarnih deponija van plavih zona, kao i zatvaranje postojećih sa rekultivacijom divljih i nesanitarnih deponija u slivnom području.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!