Finansijske usluge

Završeni su zvanični razgovori misije Međunarodnog monetarnog fonda s delegacijom Republike Srbije

Zvanični razgovori delegacije Republike Srbije s misijom Međunarodnog monetarnog fonda u okviru četvrtog polugodišnjeg razmatranja Instrumenta za koordinaciju politike završeni su sastankom koji je održan u video-formatu, navodi se u saopštenju NBS.

Na završnom sastanku delegaciju Republike Srbije predvodila je Jorgovanka Tabaković, guverner Narodne banke Srbije, koja je i guverner Republike Srbije u Međunarodnom monetarnom fondu, a misiju Međunarodnog monetarnog fonda predvodio je Jan Kejs Martejn. U razgovorima je učestvovao i ministar finansija Siniša Mali sa saradnicima.

Misija je ocenila da se nastavlja dobra implementacija programa saradnje uz podršku Instrumenta za koordinaciju politike, i da je pandemija imala nepovoljne uticaje na domaću i svetsku ekonomiju. U Srbiji je donet veliki paket sveobuhvatnih mera koji je jedan od najvećih među evropskim zemljama u razvoju, a važno je da Srbija, uz punu podršku koju obezbeđuje ekonomiji i tokom ove krize, nastavi da čuva makroekonomsku i finansijsku stabilnost.

Uprkos tome što su u junu dodatno smanjili projekcije rasta na globalnom nivou za ogroman broj zemalja, za Srbiju su zadržali aprilsku projekciju zbog snažnog, pravovremenog i sveobuhvatnog odgovora na krizu.

Misija je ocenila i da je Narodna banka Srbije reagovala čitavim setom mera – od smanjenja referentne kamatne stope, preko obezbeđenja likvidnosti i propisivanja zastoja u otplati obaveza dužnika, kao i nizom drugih mera, čime je nastavila da čuva neophodnu monetarnu i finansijsku stabilnost i u ovim uslovima ogromnih neizvesnosti na globalnom nivou.

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!