Softver

Zbog zloupotrebe kripto rudarenja ugroženo 55 odsto preduzeća širom sveta, uključujući YouTube

„Google“ je nedavno otkrio i uspešno razrešio još jedan slučaj "kripto otmice" na YouTube-u. Prema izveštaju, anonimni hakeri su uspeli da pokrenu reklame na YouTube-u koje su imale za cilj da koriste snagu CPU korisnika kako bi rudarile kriptovalute.

Nakon toga, korisnici su počeli da podnose prigovore na društvenim mrežama, rekavši da su njihovi antivirusni programi otkrili kod za rudarenje kriptovaluta uz pomoć Youtube reklama.

Prema izveštaju kompanije “Cyber Security Trend Micro”, napadači su uspeli da postave maliciozni softver na YouTube uz pomoć Google DoubleClick reklamne platforme. Oglasi su nesrazmerno ciljali na korisnike iz Japana, Francuske, Tajvana, Italije i Španije.

Ogromna većina - devedeset odsto - reklama koristila je JavaScript kod, koji je obezbedio Coinhive, kontroverzna kriptovalutna platforma za rudarenje, koja omogućava svojim pretplatnicima da zarade novac koristeći neovlašćeni način korišćenja računara drugih ljudi.

Kao što je u petak otkrio “Trend Micro”, YouTube oglasi su odgovorni za trostruko povećanje otkrivenih web rudara širom sveta.

Kao odgovor na prigovore korisnika, “Google”, koji je vlasnik YouTube-a,  objavio je da je situacija rešena za nekoliko sati. Prema informacija saopštenim u e-mailu "oglasi su blokirani za manje od dva sata, a zlonamerni hakeri su brzo uklonjeni sa platformi ove društvene mreže."

Međutim, još uvek nema preciznih informacija o vremenskom okviru događaja, jer “Google” nije pružio dodatne podatke, dok “Trend Micro” tvrdi da su upozorenja o reklamam, koje imaju malware, počela da se pojavljuju još 18. januara.

Ranije ovog meseca, softverska sigurnosna kompanija Check Point izdala je izveštaj o velikom povećanju malvera za kripto-rudarenje, navodeći da su napadi pogodili 55 odsto preduzeća širom sveta, kao i da je Coinhive broj 1 "Najtraženiji malware".

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!