Agro svet

Žita Srbije: Rod kukuruza manji za 3,5 miliona tona, prihodi smanjeni za 525 miliona evra

Rod kukuruza ove godine biće manji za oko 3,5 miliona tona ili za 525 miliona evra, računajući prosečne cene od 150 evra po toni, rekao je direktor” Žita Srbije” Vukosav Saković.

Saković je za agenciju Beta rekao da je rod kukuruza u prošloj godini, koja je bila rekordna bio osam miliona tona, a da se ove godine očekuje da bude oko 4,5 miliona tona. "Još nema preciznih podataka o vrednosti izvezenog kukuruza i pšenice u prošloj godini, ali su podaci za suncokret i soju obrađeni, suncokreta je izvezeno za oko 55 miliona, soje za 70 miliona evra", rekao je Saković.

Procene su da je Srbija u 2016. godini na izvozu 2,5 miliona tona kukuruza zaradila oko 350 miliona evra, a na izvozu pšenice oko 170 miliona evra. "Uprkos smanjenom rodu osnovni poljoprivredni proizvodi izvoziće se i ove godine iz Srbije, ali će to zavisiti, pre svega, od toga koliko su privlačne svetske cene", rekao je Saković. 

Prelazne zalihe kukuruza su 1,2 miliona tona, što znači da će Srbija sa ovogodišnjim rodom raspolagati sa 5,7 miliona tona, a za ukupne domaće potrebe, računajući i preradu i proizvodnju piva, potrebno je oko 4,4 miliona tona", rekao je Saković. Dodao je da "bilans zemlje u osnovnim poljoprivrednim proizvodima nije ugrožen, ali da će zbog smanjenog roda u gubicima biti proizvođači, trgovci a i Narodna banka Srbije zbog manjeg deviznog priliva".

"Suša koja je zahvatila Srbiju je lokalnog karaktera, što znači da Evropa i svet nisu tako ugroženi i da cene osnovnih poljoprivrednih proizvoda neće biti previsoke i privlačne za izvoznike iz Srbije", rekao je Saković. Na izvoznu cenu kukuruza prema njegovim rečima uticaće i politika države, koja može da ukine carine ukoliko domaće cene budu visoke i ugrožavale nabavku hrane za stoku.

On je rekao da je ukupan rod pšenice ove godine bio 2,3 miliona tona, a prelazne zalihe su oko 490.000 tona, dok je prošle godine ukupan rod bio 3,1 milion tona. "Očekujemo da ove godine izvezemo ukupno brašna i pšenice oko milion do 1,1 milion tona, verovatno u zemlje okruženja, jer izvoz Dunavom u Evropu nije isplativ, pošto cene nisu više nego u okolnim zemljama", rekao je Saković.

Prošle godine izvezeno je, kako je naveo, 160.000 tona suncokreta za oko 55 miliona evra. Po proceni Sakovića, suncokret je ove godine zbog vremenskih neprilika podbacio oko 15 odsto, ali je više zasejano, pa će rod biti približno isti kao prošle godine.

Saković je rekao da su prinosi soje prošle godine bili 600.000 tona, a ove godine je više zasejano i očekuje se rod od 500.000 tona. "Prošle godine je izvezeno 200.000 tona soje što je rekord, po prosečnim cenama od 340 evra po toni i devizni priliv je bio 70 miliona evra", rekao je Saković.
Dodao je da će izvoz soje ove godine zavisiti od prinosa i cena, jer se ta biljka iz Srbije nudi po najvišim cenama u svetu.

 

Izvor: Beta

Komentari nisu dozvoljeni za ovaj post.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!