Finansijske usluge

Znanje u vođenju crowdfunding kampanja šans aza srpsku gejming industriju

Prikupljanje sredstava za lansiranje i razvoj video igrica putem internacionalnih crowdfunding platformi beleži rekordnu uspešnost uprkos pandemiji koronavirusa.

Na Kickstarter-u, jednoj od najpoznatijih online platformi za grupno finansiranje, projekti i ideje iz ove industrije drže prvo mesto sa prikupljenih skoro milijardu i po dolara, od 2009. godine kada je Kickstarter počeo sa radom. Ovaj trend šansa je i za kompanije i timove iz Srbije.

Agencija Brodoto u saradnji sa Asocijacijom industrije video igara Srbije (SGA) uz podršku Nemačko-srpske inicijative za održivi rast i zapošljavanje, tim povodom juče je organizovala besplatni online Crowdfunding Meetup, na kome je učestvovalo oko 50 predstavnika kompanija, formalnih i neformalnih timova i pojedinaca iz Srbije iz ove oblasti.

“Crowdfunding kampanje za finansiranje društvenih i video igara veoma su popularne u svetu godinama unazad. Taj trend je u Srbiji do sada najbolje iskoristila upravo gejming zajednica. Prema podacima iz izveštaja Asocijacije industrije video igara Srbije (SGA) za 2019. godinu, čak 30% investicija u gejming industriju u Srbiji dolazi kroz crowdfunding. Ali, u toj oblasti ima još puno prostora za unapređenje. Ono što nedostaje za još bolje rezultate, jeste znanje kako sprovesti uspešnu crowdfunding kampanju,“ kaže ekspert za crowdfunding Dušan Vulović, direktor agencije Brodoto, i dodaje da je ovaj online događaj organizovan sa ciljem širenja znanja o pravilima uspešnog vođenja crowdfunding kampanja, perspektivi crowdfunding-a u domaćoj gejming industriji i izazovima sa kojima se autori crowdfunding kampanja susreću.

Gost Online Crowdfunding Meetup-a za gejming industriju bio je Predrag Lazović osnivač studija Forsage Games, koji je kroz pet crowdfunding kampanja do sada prikupio preko 280 000 američkih dolara za lansiranje društvenih igara koje su, nakon toga, prodate u hiljadama primeraka širom sveta.

Prema njegovim rečima, kompanije koje već imaju razrađene načine plasiranja svojih igara mogu da imaju dilemu oko načina objavljivanja novih igara, ali crowdfunding se, prema njegovom iskustvu, pokazao kao najbolji način da se dođe do kupaca.“Za male firme, poput naše, koje se tek probijaju na svetsko tržište, crowdfunding je najbrži i najbolji način da se dođe do kupaca. Naše igre se sve bolje prodaju i tradicionalnim putem, a kada to kažem mislim na prodaju na veliko radnjama u desetak zemalja. Takođe, plasiraju se i pojedinačnim kupcima u preko dvadeset zemalja preko sajta. Ali, sve je to, za sada, još uvek u mnogo manjem obimu od prodaje preko Kickstarter-a,” kaže Predrag Lazović.

Nemačko-srpska inicijativa za održivi rast i zapošljavanje prepoznala je potencijal koji bi crowdfunding mogao imati u Srbiji i od 2017.godine podržava razvoj crowdfunding industrije i baze znanja u našoj zemlji.

“Dosadašnje iskustvo pokazalo je da čitavo tržište jugoistočne Evrope i Srbije poseduje izuzetan inovatorski potencijal u oblasti grupnog finansiranja koji nije ostvaren u dovoljnoj meri. O tome svedoče podaci da je opšta uspešnost crowdfunding kampanja koje dolaze iz Srbije niska – od 424 kampanje 2017.godine, uspešno je bilo samo 16. Zahvaljujući edukaciji u ovoj oblasti koju godinama unazad organizujemo i podržavamo kroz konvencije, akademije, brošure, radionice i događaje poput ovog, nivo uspešnosti raste. Ali, pored toga, neophodno je i prilagođavanje i kreiranja zakonskog okvira koji bi omogućio dalji rast crowdfunding-a u Srbiji. U tom cilju smo 2018. godine sproveli istraživanje postojeće prakse iz kojih su proizašle preporuke za unapređenje pravnog okvira i veću rasprostranjenost grupnog finansiranja u Srbiji,” zaključuje Andrij Garbuza, koordinator Nemačko-srpske inicijative za održivi rast i zapošljavanje, koja u saradnji sa agencijom Brodoto, uz podršku Nemačkog saveznog ministarstva za privrednu saradnju i razvoj (BMZ) sprovodi program podrške razvoju i promocije crowdfunding-a u Srbiji crowdfunding.rs.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!